EU varnar Polen i historiskt beslut

7:55 min

EU-kommissionen tar ett historiskt beslut och aktiverar artikel sju för första gången sedan Lissabonfördraget trädde i kraft 2007. Kommissionen vill varna Polen för att bryta mot EU:s demokratiska principer.

Beskedet från EU-kommissionen i dag sätter press på Polen och kan i förlängningen utlösa sanktioner mot landet, som bland annat kan förlora sin rösträtt.

– Det är med tungt hjärta som vi har valt att utlösa artikel sju, sa Frans Timmermans, EU-kommissionens vicepresident, under en pressträff. 

– Jag stod framför er i juni och sa att situationen var nära att vi skulle behöva utlösa artikel sju. Sedan dess har situationen försämrats och vi har inget annat val.  

I botten handlar det om flera kontroversiella lagar som den polska konservativa regeringen vill driva igenom i Polen, speciellt de som kritiker menar ger politisk kontroll över domstolsväsendet.

Kommissionen har sammanställt en lista med åtgärder som polska myndigheter kan ta för att undvika en fortsatt process, säger Timmermans. 

– Vi är fortsatt öppna för en dialog, säger Frans Timmermans. 

Det var ett väntat besked, säger Sveriges EU-minister Ann Linde (S). Hon tror att detta kan få Polen att följa EU:s rekommendationer. 

– Målet är ju att Polen ska följa rekommendationerna och se till att det blir ett mer rättssäkert system och att man inte går emot rättsstatens principer. Det är ju allt det här handlar om. Det är EU:s själ och det måste vara konsekvenser när man inte följer det, säger Ann Linde.

Polens justitieminister säger dock att landet kommer fortsätta reformera sitt rättssystem enligt plan, rapporterar nyhetsbyrån AP.  

För att utlösa artikel 7 krävs det att 22 av 28 medlemsländer röstar för. För att sedan gå vidare med specifika sanktioner krävs dock att samtliga medlemsstater röstar för.

Men att det går så långt är osannolikt eftersom Ungern redan sagt att man kommer rösta emot, säger Ekots EU-reporter Jan Andersson. 

– Men vill visa andra medlemsländer att EU-Kommissionen gör någonting. Man har fått kritik för att man inte har gått tillräckligt hårt fram.