Lista: Det här behöver du för att klara en kris

4:18 min

Försvarsberedningen förslår i en rapport att man som civilperson ska vara förbredd på att klara sig själv i en vecka utan stöd från det offentliga.

Överlevadsexperten Harry Sepp listar det viktigaste att tänka på.

Vid en större samhällskris, eller i värsta fall krig, kan flera viktiga samhällsfunktioner slås ut. I dag förväntas alla vara förberedda för att klara tre dygn utan stöd från myndigheter. Men om Försvarsberedningens förslag går igenom kommer det alltså förlängas till en vecka.

När det gäller vatten får man räkna med minst två liter vatten per person och dag.

Harry Sepp är överlevnadsexpert och har jobbat med dessa frågor på Försvarets forskningsanstalt och senare på den ideella organisationen Civilförsvarsförbundet. Han säger att man främst måste tänka på vatten, värme, mat och kommunikation.

– När det gäller vatten får man räkna med minst två liter vatten per person och dag. För en familj blir det ju ganska mycket. När det kommer till mat bör man räkna med minst ett mål lagad mat per dag, säger Harry Sepp.

Det är också viktigt att kunna ta del av samhällsinformation, så att man kan ta del av vad som händer och vad det finns för hjälp att tillgå. Harry Sepp föreslår en radio som går på batterier eller solceller, så man kan uppdatera sig om hur länge situationen varar - då kan man förbereda sig bättre.

Med välfärdssamhället var det som att samhället sa att du behöver inte bry dig om det här, vi fixar det.

Att hålla värmen är också viktig och det finns flera strategier. Första steget är att samla ihop varma kläder, filtar och sovsäckar, eller det man har att tillgå. Sen kan man försöka att stänga till ett rum, så behöver man inte värma upp hela lägenheten. Räcker inte det kan man begränsa utrymmet ytterligare.

– Man kan bygga en liten koja, till exempel under några bord, så att man minskar luftvolymen. Man behöver ju inte värma upp tjugo kvadratmeter om man kan bygga en koja på kanske fem kvadratmeter där familjen kan övernatta, säger Harry Sepp.

Harry Sepp tror att de flesta skulle klara sig sju dagar, men att det säkert skulle bli en obehaglig upplevelse. Han menar att man var mer förberedd för några generationer sedan.

– Då hade man inte de skyddsnät som man har i dag i samhället. Då fick man i rätt så hög grad lösa problemen själv. Med välfärdssamhället var det som att samhället sa att du behöver inte bry dig om det här, vi fixar det. Det finns till och med ett uttryck, “inlärd hjälplöshet”. En slags allmän tro på att om jag får ett problem så får jag hjälp av samhället, säger Harry Sepp.

Det här behöver du för att klara en kris:

 • Fotogenlampa och bränsle, till exempel lampolja eller fotogen. Tänk på att ha god ventilation för att ej orsaka kolmonxidförgiftning eller skapa irritation i luftvägar
 • Alternativ värmekälla som ej drivs av el, till exempel fotogen, gasol eller diesel. Tänk på att ha god ventilation för att ej orsaka kolmonxidförgiftning eller skapa irritation i luftvägar
 • Sovsäck, filtar och varma kläder
 • Tändstickor
 • Stearin- och värmeljus
 • Ficklampa med extra batterier, pannlampa
 • Dunkar och hinkar med lock att förvara vatten i.
 • Husapotek med det viktigaste för dig och din familj, viktiga mediciner
 • Radio som drivs av batterier, vev, solceller eller tillgång till bilradio
 • Extra batteripack (powerbank) eller vevladdare (dynamo) till mobiltelefon
 • Hygienartiklar som fungerar utan vatten, till exempel våtservetter
 • Campingkök och bränsle, exempelvis T-röd för spritkök. Tänk på ökad brandrisk i samband med öppen låga. Använd ej spritkök under köksfläkten
 • Mat som klarar förvaring i rumstemperatur utan kylskåp och frys
 • Kontanter
 • Papperslista med nummer till exempelvis anhöriga, grannar, kommunen, räddningstjänsten, elleverantören och sjukvården.
  Källa: MSB