Hög arbetslöshet i Malmö trots rekordmånga i jobb

1:58 min

De senaste tio åren har antalet personer som jobbar i Malmö ökat med 24 procent på tio år. Men samtidigt är arbetslösheten i kommunen nästan högst i landet.

Det är rekordmånga som har sin arbetsplats i Malmö, över 170 000 personer. Ett av de företag som har vuxit kraftigt är Tepe, som bland annat tillverkar tandborstar. De senaste fem åren har företaget fördubblat sin omsättning. Idag har koncernen 320 anställda, av dem jobbar 220 här i Malmö. I vissa fall är det svårt för företaget att hitta arbetskraft. 

– Man lyckas inte med alla rekryteringar. Det tror jag ingen gör just nu. Sedan finns det vissa områden där det finns en kompetensbrist. Teknikyrken, framförallt, säger Joel Eklund, vd på Tepe.  

Nästa år kommer företaget att bygga ut sin produktion på en granntomt till den nuvarande fabriken i Fosie industriområde. Joel Eklund räknar med att utbyggnaden kommer att betyda att han behöver anställa ytterligare 100 personer de närmsta tio åren.

Samtidigt som tillväxten i Malmö är stark är arbetslösheten paradoxalt nog nästan högst i landet, kring 15 procent. Av de över 170 000 som jobbar i kommunen är det omkring 40 procent som pendlar in från andra kommuner. Arbetsförmedlingen skriver i sin senaste prognos över arbetsmarknadsutsikterna att utvecklingen i Malmö är svår att förklara.

Enligt Anna Hansen, analytiker på Arbetsförmedlingen är en förklaring att den utbildning som många arbetslösa i Malmö har inte matchar de jobb som finns.

– Sysselsättningen hade kunnat växa ännu mer om det inte hade varit sådan brist på arbetskraft. Om fler personer hade valt att gå till exempel ett yrkesförberedande program på gymnasiet, eller välja andra bristyrken, då hade vi haft en ännu starkare sysselsättningstillväxt, säger Anna Hansen.