Allt mer populärt att fortsätta cykla på vintern

2:34 min

Fler och fler svenskar uppger att de fortsätter trampa fram i trafiken även vintertid. Och i butikerna ökar försäljningen av dubbdäck för cyklar kraftigt.

Ingrid Rogblad är en av 60 cyklister i ett nystartat projekt i Stockholm, som syftar till att uppmuntra cykling året runt.

– Jag behöver aldrig gå och träna, berättar hon. Jag kommer fram på den tiden jag tror att det ska ta. Jag vet precis hur lång tid det tar, oftast. Jag slipper alla baciller, på tunnelbanor och liknande, och håller mig ganska frisk.

Det är för att få fler att välja cykeln vintertid som Stockholms stad i år dragit igång en kampanj, där 60 cyklister erbjudits bland annat gratis dubbdäck och däckbyte, mot att de lovar att cykla minst tre kilometer till jobbet minst tre gånger i veckan under vintermånaderna.

Stockholm är inte ensamt om att driva sådana här vintercyklingsprojekt.

I Västra Götalandsregionen till exempel gör man en motsvarande satsning för tredje året i rad. Ifjol deltog 350 cyklister i flera av regionens kommuner. I år har målet på 500 deltagare överträffats med råge, berättar projektledaren William Schotte. Intresset har varit stort.

– Ja, det har faktiskt varit väldigt stort, säger han. Det blev hela 900 i år, och det var över 4 000 ansökningar. Så vi fick sålla rätt hårt tyvärr.

Ungefär 18 procent av befolkningen cyklar någon gång varje vecka på vintern, det är en ökning med två procentenheter jämfört med förra året. Det här visar en ny mätning som Sifo gjort på uppdrag av intresseorganisationen Svensk Cykling.

Ännu mer har efterfrågan på dubbdäck för cyklar ökat den här vintern. Flera butiksskedjor vittnar för Ekot om en kraftig ökning. Cykelgrossisten Vartex talar om en uppgång på över tjugo procent. Enligt butikskedjan Cykloteket ligger deras ökning på cirka 40 procent jämfört med ifjol.

I Stockholms stad hoppas man att de 60 deltagarna i vintercyklingsprojektet ska hjälpa till att hitta svaga punkter på cykelvägarna och i vinterunderhållet, berättar projektledaren Sara Nilsson.

– Och också att de blir våra ambassadörer, och berättar för andra stockholmare att det går alldeles utmärkt att cykla på vintern, säger hon.

För vintercyklisten Ingrid Rogblad har deltagandet i projektet i Stockholm fört med sig att hennes syn på vintern har ändrats en del.

– Förr brukade jag se fram emot en väldigt vit vinter. Men nu, varje dag som det inte har kommit en decimeter snö, så är det lite enklare. Men nu vet jag också att det går att cykla fast det är vitt ute, säger Ingrid Rogblad.