Sverige har ansökt Special Olympics World Winter Games

5:38 min

Special Olympics Sverige som är en del av Svenska Parasport Förbundet har ansökt om att få arrangera Special Olympics World Winter Games 2021 i Åre och Östersund.

Special Olympics är OS för personer med en utvecklingsstörning. Om Sverige får spelen kommer huvudorterna att vara Åre och Östersund. Över 3 000 aktiva från cirka 100 länder kommer att delta.

Radiosportens Lasse Persson har träffat Linnéa Björndahl som är ansvarig för Special Olympics Sverige, undrar varför man gör den här ansökan?

– Den här ansökan är en del i en stor folkhälsosatsning som vi vill göra för personer med utvecklingsstörning. Där tävlingen i sig är en plattform som vi behöver för att skapa samtal och öka medvetenheten, berättar Linnéa Björndahl.

 Special Olympics är världens största idrottsorganisation för personer med utvecklingsstörning och idrott är ett medel för att skapa förändring. Nu söker man evenemanget för att få sin egen organisation att växa samt för att göra något för att förbättra liven för en grupp som är väldigt utsatt i samhället.

 I början av våren 2018 kommer besked om vart tävlingen ska gå och det är Lake Placid i USA som Sverige tävlar emot. Vad är chanserna för att evenemanget hamnar i Sverige?

– Väldigt bra! Det är ju som så att det här temat som vi har, det har inte dom och har inte heller någon annan del av världen haft. Det är första gången i norden som det kommer att arrangeras, om vi får det, säger Björndahl.

Lasse Persson
lasse.persson@sverigesradio.se
Johan Wallberg
johan.wallberg@sverigesradio.se