Kristianstad

Solarieägare kritisk till åldersgräns för att få sola

2:39 min

I september 2018 införs en 18-årsgräns på att sola solarium i Sverige. Detta för att barns hud anses känsligare och UV-strålning är extra skadligt under ungdomsåren. Trots riskerna är solarium en trend, särskilt i vintertid.

 – Det är inför uteperioden eller högtider så som jul och nyårsafton, eller kanske sitt bröllop eller liknande, säger Thomas Carlsson som driver två solarium i centrala Kristianstad, och menar att det är vid dessa tider som solarium får flest besökare.

Lars-Erik Wirestrand är överläkare och verksamhetschef på hudkliniken i Kristianstad, och han berättar att det främst är två saker som händer med huden när man solar solarium.

– Huden åldras i förtid, helt enkelt att man blir rynkig och får bruna fläckar. Det andra som händer är att det finns en ökad risk för hudcancer. Det är någonting som ökar varje år, sex till åtta procent ökar det med varje år och har gjort sedan en lång tid tillbaka.

– Varenda minut från första minuten, innebär risker. Men naturligtvis är det så att ju mer man solar desto större är risken men det är inte så att det finns någon minsta mängd som är riskfri när det gäller solarier, säger Lars-Erik Wirestrand.

Varenda minut från första minuten innebär risker.

I och med att beslutet om att en åldersgräns på 18 år för solarium träder i kraft i september 2018, undersöker nu Thomas Carlsson olika tekniska lösningar för att kunna kontrollera åldern på kunderna. Personligen tycker han inte att åldersgränsen är upp till myndigheter att bestämma.

– Vi tycker det är ett väldigt dåligt beslut. Det här beslutet ska ju ligga hos föräldrarna och inte hos någon myndighet, säger han.

– Det måste investeras stora pengar i antingen personal eller teknisk utrustning, och de mindre solarierna har inte utrymme för att göra dessa investeringar. Så de måste nog tyvärr slå igen, menar Thomas Carlsson.