Gränshandlare gick från 400 miljoner till 1,3 miljarder

1:36 min

Gränshandeln fortsätter att växa med oförminskad styrka, och godis och läsk är en växande bransch. Nu planeras för nyanställningar.

2017 är på väg att bli det bästa året någonsin för handlarna i Strömstads kommun.

– Vi är ju glada här, för allt som leder till utökad handel, säger Göran Lundgren, driftansvarig hos Grensemat.

– Vi ser ett nytt rekordår framför oss 2018, och vi har ju redan ett rekordår 2017, som blir det bästa någonsin. Vi är hoppfulla för ännu ett nytt år.

Grensemat, som är ett samarbete mellan svenska och norska Coop, driver två matbutiker och ett köpcentrum vid norska gränsen

Göran Lundgrens kollega hos Orvelingruppen, Mats Idbratt, är chef för ett 20-tal godisbutiker i gränshandeln i hela Sverige. Och även deras försäljningskurva pekar brant uppåt.

– 2008 omsatte vi 400 miljoner, och nu inför 2018 är det mer än en miljard. Så det har varit en fantastisk utveckling.

Bara Orvelingruppens sju godisbutiker i Strömstads kommun har 100 anställda. Och fler kan det bli, bland annat med draghjälp från sockerskatten som höjs med uppåt 80% i Norge vid årsskiftet:

– Det kan det bli, absolut. Vi har ju anställt här. Vi har ju varit tvungna att rekrytera fler medarbetare varje år, säger Mats Idbratt.

Och för Strömstads kommun är gränshandeln av den allra största betydelse, med närmare 1200 jobb i branschen.

Peter Dafteryd är ordförande för kommunstyrelsen:

– Det är ju det som är det unika här, att gränshandeln är en helårsverksamhet. Det gör ju att Strömstad är en levande kommun hela året, tack vare gränshandeln.

Peter Dafteryd har också fått signaler om att det blir nya rekord för gränshandeln i år:

– Man tror faktiskt på all time high igen... de åtta miljarder som gränshandeln omsätter i Strömstads kommun räknar man med att nå, och väl det.