Kustleden redo för ny säsong

0:43 min

Kustleden längst söderut i Västernorrlands län sträcker sig 55 kilometer genom Nordanstigs kommun i Hälsingland. Hela leden går nära strandlinjen och nu laddas för en ny säsong.

På gränsen Västernorrland – Gävleborg finns en för många okänd vandringsled mellan orterna Galtström i Sundsvalls kommun och Strömsbruk i Nordanstigs kommun.

Kustleden heter leden och Ann-Christin Jäderholm, aktiv i Naturskyddsföreningen i Nordanstig börjar så smått planera för den gröna säsongen. Det är Nordanstigs kommun som "äger" leden medan Naturskyddsföreningen som tagit hand om skötseln och utvecklingen.

– Vi jobbar för att hålla leden öppen. Vi tycker om att man på nästan alla ställen kan se havet och man kommer till skogar, säger hon.

Den som tittar i nästan vilken resetidskrift som helst ser att den är full med tips om vandringar i Europa. I Sverige är fjällturismen väl utbyggd, men på andra ställen är lederna mer okända.

Maria Åslin på Näringslivsbolaget i Sundsvall har ansvar även för turismen.

– Det är på gång med fler leder i Sundsvalls kommun och även i Timrå kommun, hälsar hon.

Det stora dragplåstret i mellannorrland är Höga Kusten, Ångermanland. I världsarvet och nationalparken finns ett väl utbyggt ledsystem. Kanske kan turister i en framtid gå längs med kusten via Hudiksvall, Nordanstig, Sundsvall, Härnösand och Kramfors till just Höga Kusten.

– Vi tittar på möjligheterna med en gemensam satsning på Destination Sundsvalls fem olika leder vid Njurundakusten, Indal-Liden, Ljunganalen, S:t Olavsleden (Pilgrimsleden), enligt Maria Åslin.

Tanken att kunna vandra de vackra stråken i Sverige med Höga Kusten som ett möjligt mål tilltalar Ann-Christin Jäderholm i Mellanfjärden.

– Det skulle ju vara fantastiskt.