FN går emot USA:s ambassadflytt

1:14 min

FN:s generalförsamling röstade med stor majoritet för att eventuella uttalanden om Jerusalems status saknar rättslig betydelse.

Inför omröstningen — som innebär ett bakslag för USA:s Jerusalempolitik – hade president Donald Trump hotat med indraget bistånd till de länder som går emot USA.

Resolutionen i FN:s generalförsamling godkändes av 128 medlemsstater medan 9 röstade emot. 35 stater avstod från att rösta. Drygt 20 stater närvarade inte vid omröstningen.

"Sverige röstade ja och vi välkomnar att en klar majoritet av FN:s 193 medlemsstater gjorde detsamma", skriver utrikesminister Margot Wallström (S) i ett uttalande efter omröstningen.

"Sveriges röst för resolutionen är en röst för folkrätten och för freden. FN gav redan 1947 Jerusalem en särskild rättslig och politisk status. Frågan om stadens status kan enbart lösas genom förhandlingar mellan Israel och Palestina, baserat på folkrätten."

Wallström tillägger att EU bekräftat att Jerusalem betraktas som en framtida huvudstad för två stater, och att FN har en central roll i arbetet för en tvåstatslösning i konflikten mellan Israel och de palestinska myndigheterna.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gick inför omröstningen till skarpt angrepp mot FN.

– Staten Israel avfärdar den här omröstningen fullständigt, sade Netanyahu på torsdagen och kallade FN "ett hus av lögner"

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley återupprepade Trumps varningar mot länder som planerat att motsätta sig det amerikanska beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

– USA kommer att komma i håg den här dagen, varnade FN-ambassadör Nikki Haley i ett tal inför församlingen inför omröstningen.

– Den här omröstningen kommer att förändra hur amerikaner betraktar FN och hur vi betraktar länder som inte respekterar oss i FN, sade hon.

Resultatet av omröstningen togs dock emot med viss positivism av Benjamin Netanyahu.

"Vi förkastar FN-beslutet men vi är belåtna med det stora antalet länder som inte röstade för beslutet", skrev Israels premiärminister i ett uttalande.

En talesperson för den palestinska presidenten Mahmud Abbas välkomnade beslutet:

"Vi kommer att fortsätta våra ansträngningar i FN och alla andra internationella forum för att få ett slut på ockupationen och skapa en palestinsk stat med sin huvudstad i östra Jerusalem", hette det i ett uttalande.

Vid ett säkerhetsrådsmöte i måndags lade USA in sitt veto mot resolutionsförslaget, som lagts fram av Turkiet och Jemen på uppdrag av länder i arabvärlden. USA:s president Donald Trump har även hotat med att dra in ekonomiskt bistånd till länder som går emot regeringen i Washington i generalförsamlingens omröstning.

Inget land har vetorätt i generalförsamlingen, som samlar alla FN:s 193 medlemsstater. Den genomröstade resolutionen är dock inte bindande.