RECENSION – FILM

"The Greatest Showman" – ytligt och fläskigt med färg

1:53 min

Showen går före handlingen, sången före berättandet, när cirkusdirektören P.T. Barnums liv skildras av Hollywood.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "The Greatest Showman"
Regissör: Michael Gracey           
Manus: Jenny Bicks, Bill Condon 
Skådespelare: Hugh Jackman, Michelle Williams, Rebecca Ferguson 
Genre: Drama/Musikal
Betyg: 3

Amerikanen P.T. Barnum var en self-made man, han kom från en fattig barndom, blev kär i en överklassflicka och bestämde sig för att ge henne ett ännu överdådigare liv. Det är så han får idén om en cirkus som blir en freak-show.

I filmen säger Barnum till en mycket liten man att de stirrar ju på dig i alla fall, du kan lika gärna ta betalt. Det här är film och det är Hollywood och inte särskilt komplicerat, alla på cirkusen är glada och sjunger och dansar i strålkastarskenet.

Barnum blir både känd och ökänd, och blir efter framgångarna bjuden till drottningen i Buckingham Palace... där han träffar Jenny Lind, den svenska operastjärnan. Och han tar med henne till New York. Naturligtvis blir hon kär i den energiske amerikanen, vilket också är en historia att ta med en nypa salt. Svenska Rebecca Ferguson spelar Jenny Lind och hon känns som ett säkert kort nu i Hollywood.

Nu kommer olyckorna över Barnum, ekonomin svajar, kärleken rycks ifrån honom och cirkusen brinner ner. Men var inte oroliga! Det här är en Hollywodmusikal av det ytligare slaget. Här finns visserligen en bra story i botten, och det är färgsprakande och gestikulerande, men till skillnad från en musikal som "La La Land" är The Greatest Showman tom på verklig spänning och berörande känslor.