#skoldusch

Ett år efter #skoldusch: "Ingen duschar bland tjejerna"

1:50 min

Trots att många kommuner hörsammat kritiken om skolornas duschutrymmen, så väljer många elever fortfarande att hoppa över duschen efter idrotten.

Det var för ett drygt år sen som P4:s lokala stationer gjorde den uppmärksammade granskningen #skoldusch om högstadieelevernas duschvanor.

När vi nu gör en koll på skolorna runt om i landet så kan det konstateras att många nu erbjuder bättre förutsättningar för elever som vill duscha efter idrotten. Det kan handla om bättre tid att duscha eller att duschutrymmena fräschats upp och fått bås.

Men när vi besöker Alirskolan i Bollnäs så visar det sig att eleverna fortfarande över duschandet. Inte minst på tjejsidan, säger Julia Ehn.

– Ingen duschar bland tjejerna.

Vad beror det på?

– Man kanske inte vill visa sig bland andra tjejer. Det är lite äckligt att lukta svett, men många tar deo och parfym och så går man hem eller på lektionen.

Julia Ehn och hennes kamrater på Alirskolan i Bollnäs är långt ifrån ensamma om hoppa duschen efter idrotten.

Men efter vår granskning #skoldusch som gjordes för ett drygt år sen så har frågan aktualiserats på många skolor.

Ett exempel är Murgårdsskolan i Sandviken där nya rektorn Karin Palmér meddelar att nya bås till duscharna byggts vid två idrottssalar för att eleverna ska kunna duscha mer ostört.

I Bollnäs duschar eleverna tillsammans med övrig allmänhet på Sporthallen.

Micael Lingh är biträdande rektor:

– Nu har de varit tvungna att göra andra ombyggnationer som är första prioritet. Men vi kommer lyfta frågan att få duschdraperier eller kabiner för att underlätta för ungdomar vid duschning.

Julia Ehn tror att idén med duschbås skulle hjälpa.

– Ja, det tror jag att det skulle bli bättre då, säger hon.

Även henne klasskamrater Albin Hultgren och Abbe Ali tror på idén.

Eleverna säger också att duscharna är få och att många hoppar över för att de inte tycker sig ha tid att vänta.
En allvarlig aspekt på det hela är farhågan en del inte vågar ta i på idrotten av rädsla för att bli svettiga, något som kan påverka betygen?

– Jo, så kan det vara. Att man inte är så aktiv på lektionerna, säger Julia Ehn.