Se upp för fusk vid köp av ekologisk julmat

1:18 min

Allt fler väljer ekologiskt eller närproducerat på julbordet. Men det finns företag som felaktigt använder ekomärkning.

En Sifo-undersökning från förra året visade att åtta av tio ville ha ekologisk julmat. 

Samtidigt så förekommer det att företag använder sig av till exempel ekologisk märkning av varor, trots att de inte är ekologiska, enligt Aron Lindén som är statsinspektör på Livsmedelsverket.

– Enklaste fusket är att man marknadsför det och säljer det som ekologiskt, men det är inte alltid ett ekologiskt livsmedel, säger han.

– Ekologiska livsmedel är ett mervärde i sig för många konsumenter. Då vill man ha ekologiska livsmedel och då kan den som säljer ta ut ett högre pris. Fuskar man med det dessutom så tjänar man mer på det, säger Aron Lindén. 

Om man misstänker att något inte står rätt till med en vara så ska man i första hand vända sig till kommunen, men det går också att tipsa Livsmedelsverket. Livsmedelsverket genomför också regelbundna kontroller av livsmedel och livsmedelsföretag.

En enkel grej är att om det är ett jättebra och billigt pris med något mervärde kopplat, så är det oftast för bra för att vara sant.

Det finns vissa saker att vara uppmärksam på när det ska inhandlas julmat. 

– Man ska absolut vara uppmärksam och vaksam på all information som ges om det livsmedlet man vill köpa. En enkel grej är att om det är ett jättebra och billigt pris med något mervärde kopplat, så är det oftast för bra för att vara sant, säger Aron Lindén.