Afrikaner överger planer om Europa

1:44 min

Många afrikaner har övergett sina planer att ta sig mot Europa sedan TV-bilder avslöjade den pågående slavhandeln med migranter i Libyen.

Det säger senegalesen Kharim Sao, som står bland andra unga västafrikaner och säljer souvenirer på en marknad i Elfenbenskustens huvudstad Abidjan. Tidigare har det varit framförallt de som har utbildning som ger sig iväg, säger Kharim Sao.

– Problemet här i Afrika är att du kan ha studerat länge och tagit många examen och ändå har du mycket svårt att hitta ett jobb, säger Kharim Sao. Och kombinationen långa studier och en familj som svälter får många att göra dumma saker, fortsätter han.

Elfenbenskusten är en magnet för västafrikaner med landets starka ekonomi. Den ekonomiska tillväxten har de senaste fem åren årligen varit 8-9 procent och Kharim Sao och hans familj har kommit hit från Senegal. Bredvid honom står en försäljare från Mali.

Afrikaner migrerar i huvudsak inom Afrika och inte till Europa. Detta har nu förstärkts efter tevebilderna som visar att de riskerar att säljas som slavar i Libyen.

Antalet migranter som kommit från Afrika till i första hand Italien var hälften så många i år jämfört med 2016. Men befolkningsökningen i Afrika är mycket hög, så EU-ledare oroar sig för vad det betyder för framtiden.

Senegalesen Kharim Sao anser att det är upp till Afrikas ledare att tänka på sina unga.

– Vi kan inte ringa till Merkel och Macron för att lösa våra problem. Den tiden måste vara över, säger Kharim Sao.