Högt uppsatt inom Pride tvingas avgå

1:57 min

En person med ledande uppdrag inom Stockholm Pride-organisationen får sluta med omedelbar verkan, efter att det på torsdagen kom till styrelsens kännedom att personen dömdes för våldtäkt mot barn 2011.

– Jag blev kontaktad av en ordförande i en av våra medlemsorganisationer i går kväll om att den här domen fanns, säger Britta Davidsohn, tf ordförande för Stockholm Pride.

Britta Davidsohn säger att varken hon eller någon annan i styrelsen kände till domen tidigare, som Dagens Nyheter var först med att berätta om.

– Jag ser väldigt allvarligt på den här domen och att personen har suttit på en ledande position inom organisationen.

En enhetlig styrelse beslutade att avsätta personen med omedelbar verkan.

Hur har personens arbete sett ut inom organisation?

– Personen har varit ställföreträdande inom en av våra ledningsgrupper inom organisationen, säger Britta Davidsohn.

Personen som har arbetat ideellt för Stockholm Pride ska enligt Britta Davidsohn ha berättat om domen när personen kom in i organisationen.

– Men den informationen har inte nått styrelsen och flera andra ledande positioner kände inte till domen, säger Davidsohn.

Pride Stockholm tillsätter därför en konsult som ska se över organisationen och hur sådan information kommer till styrelsens kännedom.

– Vi ska även ta fram en policy för hur vi hanterar sådana frågor.

Hur påverkar det här era framtida anställningar?

– Vi vill börja begära ut utdrag ur belastningsregistret på alla förtroendevalda och personer på ledande positioner inom organisationen.

Stockholm Pride är en ideell, icke vinstdrivande organisation där alla enligt organisationen jobbar utan ersättning.

Huruvida utdrag ur belastningsregistret gäller volontärer som är inne och arbetar under Pride-veckan är inte klart, enligt Britta Davidsohn.