Det lönar sig att sova länge på helgen

1:34 min

Enligt en ny studie är det bra att sova ikapp under helgen om man sovit för lite under veckan.

Är du en av dem som gillar att sova länge på helgen? Då ska du inte ha dåligt samvete över att du ligger och drar dig, för enligt en ny studie verkar det vara bra att sova ikapp under helgen. 

– Det verkar som att man kan kompensera med att sova ikapp på helgen, säger Torbjörn Åkerstedt som är professor i psykologi och den som ligger bakom studien. 

I forskningen har bland annat 43 000 tusen personer i Sverige studerats. Och det forskarna frågade sig var hur åldern påverkar sömnlängdens betydelse för ens överlevnad.

Det visade sig att unga människor upp till ungefär 65 års ålder påverkades mest av sömnlängden. Exempelvis såg forskarna att de som sov under fem timmar och över åtta timmar per natt hade en ökad risk för att dö.

– Nu ska man inte vara orolig om man tillhör de här kategorierna för risken är ändå ganska måttligt förhöjd, men det är en tydlig risk, säger Torbjörn Åkerstedt. 

Orsaken bakom sambandet har ännu inte klarlagts. 

Men forskarna kunde däremot se att det fanns ett sätt att motverka den ökade dödligheten. De som sov för lite under veckorna men som passade på att sova längre på helgen minskade nämligen risken för att dö. 

Det betyder helt enkelt att det är fritt fram att med gott samvete ligga och slappa under helgen. 

– Det här är ju ett argument för att ligga och tryna hela helgen. Det finns säkert en övre gräns, men det är varje fall bättre att öka på lite på helgen än att inte göra det alls, säger Torbjörn Åkerstedt.