Osäkerhet på vad som går att lita på präglar årets nyordslista

Svenska språket fick som vanligt ett gäng nya ord under det gångna året, och i dag presenteras den så kallade nyordslistan av Språkrådet och Språktidningen.

#MeToo, falska nyheter och döstäda, det här är bara några av de 38 nyord som tar plats i årets lista och som har präglat året som har gått.

Anders Svensson är redaktör på Språktidningen och enligt honom så är det som vanligt. Det ät framförallt genom samhällsdebatten, politiken och populärkulturen det svenska språket berikas med nya ord. Han berättar om varför man gör den här listan.

– Det handlar dels om att hålla koll på vilka nya ord som kommer in i det svenska språket. Samtidigt ser vi också hur vi bildar nya ord i svenskan. Den har dels den rent språkvetenskapliga funktionen men sen så fungerar den också som en årskrönika i miniatyr, säger Anders Svensson.

I årets nyordslista framgår det tydligt hur vi under 2017 blev allt mer osäkra på vad som går att lita på. Ord som fejkade nyheter, alternativa fakta, postfaktisk och viralgranska tar alla plats på årets lista.

Åsa Wikforss är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms Universitet. Hon förklarar vad det är som gör det svårt för oss när vi ska urskilja vad som egentligen är sant.

– Vi är primitiva människor på det sättet som vi alltid har varit. Vi har starka känslor, vi blir rädda, vi känner oss hotade, vi blir arga. Allt det här är väldigt starkt just nu samtidigt som vi har en teknik som är väldigt avancerad och raffinerad. Så här står vi med våra urtidskänslor inför Facebook där vi kan sprida starka känslor, desinformation på ett ögonblick över hela världen, säger Åsa Wikforss.

När det gäller ett av nyorden "alternativa fakta" så finns det egentligen inget som kan vara just alternativ fakta men enligt Åsa Wikforss så är det en bra sammanfattning av den tid vi lever i.

– Det har blivit någon slags symbol för hela den här geggan som vi står inför just nu. Vad som finns är alternativa beskrivningar av hur världen är men bara några av de här beskrivningarna är sanna. Så några alternativa fakta finns inte, säger Åsa Wikforss och fortsätter.

– Det här ordet blir ju ett bra sätt att fånga det som pågår nu när människor beskriver världen som om den bestod av helt andra fakta. Men man bör vara försiktig med att använda det för det är naturligtvis så att det inte finns några alternativa fakta. Fakta är hur världen är och världen är på det ena eller andra sättet, säger Åsa Wikforss.

Här är hela 2017 års nyordslista:

Alternativa fakta – uppgifter som presenteras som fakta trots att de står i strid med vad som kan utläsas av det informationsunderlag som finns. Frasen fick spridning med denna betydelse efter att den använts av Donald Trumps rådgivare Kellyanne Conway när hon försvarade pressekreteraren Sean Spicers felaktiga påståenden om antalet personer i publiken vid Donald Trumps presidentinstallation.

Blockkedja – Ett verifieringssystem i form av en sorts databas där exempelvis transaktioner bokförs på ett stort antal datorer som ingår i ett nätverk, där stabilitet och tillförlitlighet uppnås genom att varje förändring av informationen måste verifieras av väldigt många av de datorer som ingår i nätverket.

Blorange – Hårfärg som är blandning av blont och orange.

Bonus malus – Skattesystem där fordon med låga utsläpp premieras ekonomiskt medan fordon med höga utsläpp beläggs med en straffavgift.

Cringe – Av engelskans cringe som i vardaglig användning förekommer så väl som substantiv, adjektiv, verb och utropsord som uttryck för pinsamhet.

Dabba – Göra en dansrörelse där man sänker huvudet mot ena armvecket och samtidigt höjer andra armen.

Direktare – Begravning utan ceremoni.

Doxa – Lämna ut en privatperson genom att publicera känslig information på internet. Av engelskans dox, bildat till docs, kortform av documents,’dokument’.

Döstäda – Rensa ut och sortera personliga tillhörigheter för att undvika att anhöriga ska behöva göra detta efter ens bortgång.

Expresskidnappning – Kidnappning som inte varar längre än den tid som krävs för att
tömma en persons bankkonto.

Fejkade nyheter (även fejknyheter, falska nyheter) –
osanningar som sprids som sanningar i medierna. 
Kopplas tydligt till den amerikanska valrörelsen förra året där den engelska frasen "fake news" användes flitigt, både om nyheter som faktiskt var fejkade och om nyheter som var korrekta men som avfärdades genom att påstås vara fejkade.

Fidget spinner (även fingersnurra och stressnurra) – 
En sorts leksak som man snurrarmellan fingrarna.

Framtidsfullmakt – Fullmakt som börjar gälla först när fullmaktsgivaren inte kan ta hand om sina personliga och ekonomiska affärer.

Funktionsrätt – Rätt till självbestämmande och delaktighet för personer med funktionsnedsättning.

Grit – Uthållighet och hängivenhet i arbete mot långsiktiga mål. Inlånat från engelskan. Begreppet grit används inom psykologisk forskning, och har vunnit spridning främst genom den amerikanska psykologen Angela Duckworths arbete. 

Halalturism – Turism på anläggningar som följer specifika kriterier som är uppställda för att passa vissa muslimska traditioner.

Hyberavdrag – Skattereduktion för hyr-, begagnat- och reparationstjänster.

Inrymning – Instängning eller inlåsning av människor som skydd mot ett yttre hot.

Killgissa – Påstå något på ett sätt som gör att det verkar som om man vet vad man pratar om fast man egentligen bara gissar.

Klickfarm – Grupp med personer som får betalt för att systematiskt klicka på annonser på nätet för att generera intäkter till uppdragsgivaren.

Knäprotest – Manifestation där deltagarna ställer sig på knä i protest mot rasism. Manifestationsformen fick stor uppmärksamhet när president Donald Trump i september 2017 kom med uppmaningen att knäprotesterande spelare i amerikansk fotboll skulle avskedas. Detta ledde till en kampanj till stöd för spelarna och deras knäprotester i sociala medier under hashtaggen #takeaknee.

Kombucha – Dryck som framställs genom fermentering av te. Kombucha är sötat te som får jäsa så att det bildas ättiksyra. Drycken får därför en syrlig smak och en fermenterad karaktär.

Kompetensutvisning – Utvisning av person som har kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden.

#metoo – Hashtagg och benämning för en rörelse som går ut på att motverka sexuella trakasserier och övergrepp genom att många delar med sig av sina erfarenheter av detta.

Omakase – Restaurangmåltid som gästen låter kocken komponera efter eget huvud. Av det japanska uttrycket omakase som betyder ’jag överlåter beslutet åt dig’. 

Pansexuell – Som relaterar erotiskt och romantiskt till människor utifrån deras personlighet och oberoende av deras kön.

Plogga – Jogga samtidigt som man plockar skräp, oftast i grupp.

Poddtaxi – Litet eldrivet fordon som används som taxi.

Postfaktisk – Som hänger ihop med en tidsanda där man inte längre baserar argument och beslut på fakta.

Rekoring – Grupp där konsumenter köper lokalt producerade varor direkt från producenter.

Renovräkning – Vräkning av hyresgäster som inte har råd att betala den höjda hyran efter en renovering.

Sekundärkränkt – Upprörd av en kränkning riktad mot en annan person.

Serieotrohet – Att se ett avsnitt av en tv-serie utan att ens partner, som följer samma serie, får vara med.

Skogsbad – Terapiform som går ut på att vistas i skogen som en metod för att minska stress.

Snubbelsten – Minnestavla i gatstensformat för person som dödades i Förintelsen. De nedknackade gatstenarna fungerar som ett minne och monument för de som föll offer för nazismen mellan 1933 och 1945.

Spetspatient – Patient som har god kunskap om sin sjukdom och som därför själv får ta vissa beslut om behandlingen.

Veganisera – Göra en vegansk version av en maträtt som traditionellt innehåller animaliska produkter.

Viralgranska – Källkritiskt granska uppgifter som sprids snabbt på nätet.