Betydligt färre svenska sjuksköterskor söker sig till Norge

2:05 min

Allt färre svenska sjuksköterskor söker sig till Norge för jobb, sedan år 2010 har antalet svenska sjuksköterskor som söker sjukvårdslegitimation i Norge minskat med nästan 90 procent.

Höjda ingångslöner och bemanningsföretag lockar fler sjuksköterskor att stanna i Sverige.

Sjuksköterskestudenten Klara Arvidsson börjar snart sista terminen på sjuksköterskeprogrammet vid Karolinska institutet.

Efter examen vill hon jobba på ett sjukhus i Sverige och är inte särskilt intresserad av att jobba i Norge.

– Jag har hört att det inte lönar sig lika mycket nu som det gjorde tidigare. Sedan tror jag att man som ny sjuksköterska lär sig mer i Sverige eftersom vi här gör väldigt mycket, i Norge finns det mer resurser och arbetet är mer uppdelat, säger Klara Arvidsson.

År 2010 var det 1 645 svenska sjuksköterskor som ansökte om norsk sjuksköterskelegitimation.

Sedan dess har antalet successivt sjunkit och förra året var motsvarande siffra 215 personer.

Till och med november i år har 186 svenskar ansökt om norsk sjuksköterskelegitimation. Det visar siffror som Ekot fått av Helsedirektoratet, som är den myndighet i Norge som utfärdar sjukvårdslegitimationer.

– Nu när det finns så många andra valmöjligheter i Sverige för att få upp sin lön så tror jag att många inte vänder sig till Norge utan stannar i Sverige, säger My Andresen som tar sin sjuksköterskeexamen om drygt ett år.

På Vårdförbundet tror man att det framförallt är bland de relativt nyutbildade sjuksköterskorna som intresset för att jobba i Norge har svalnat.

– Jag ser det som ett resultat av den löneutveckling som har skett för sjuksköterskor när det gäller ingångslöner. Du kan nu få en ingångslön som nästan matchar den i Norge, säger Viviana Lundberg, som är ordförande för Vårdförbundets studentsektion.

En annan förklaring till att fler väljer att stanna kvar i Sverige kan vara att arbetsmarknaden här blivit allt hetare, med flera olika arbetsgivare som konkurrerar om sjuksköterskorna.

– Vi har fler aktörer, bland annat bemanningsföretagen som kavlat upp ärmarna och lockar med saker. De kan till exempel locka med “norsk lön i Sverige”, säger Johan Larson, som är vice ordförande för Vårdförbundet.

Även bland sjuksköterskestudenterna märks ett ökat intresse för att jobba inom bemanningsbranschen.

– Vi ser att bemanningsföretagen tar sig in på karriärevent, de vill rekrytera och det tror jag får effekt. Det är många i min klass och bland våra medlemmar som går sista terminen som redan nu överväger att välja ett bemanningsföretag, berättar Viviana Lundberg.

– Man ser att det där finns möjligheter till en högre lön och en större flexibilitet gällande arbetstider.

Beatrice Gunnarsson studerar till att bli sjuksköterska vid Ersta Sköndal högskola i Stockholm. Efter examen vill hon först jobba ett år inom landstingsvården, helst på ett sjukhus, för att få en ordentlig praktisk introduktion till yrket.

Men sedan kan hon tänka sig att jobba för ett bemanningsföretag.

– Det är väl framförallt pengarna som lockar. Många säger också att det är mer bekväma arbetstider och lite bättre arbetsförhållanden.

Även My Andresen vill efter examen börja med att jobba inom landstingssjukvården, men hon tror inte att hon blir kvar där särskilt länge.

Hur kommer det sig?

– Jag har pratat med personer som jobbar inom bemanning och det känns som att det finns väldigt mycket möjligheter att välja själv där.

– En sjuksköterska som kom från ett bemanningsföretag berättade för mig att om hon inte vill jobba på julafton, då gör hon inte det. Så är det inte för sjuksköterskor som jobbar för landstinget, de kan önska det men det behöver ju inte alls bli så, säger My Andresen.