Ny fångutväxling mellan Ukraina och utbrytare

1:24 min

För första gången på över ett år kommer krigsfångar utväxlas mellan Ukraina och utbrytarna i de två så kallade folkrepublikerna Donetsk och Luhansk. Uppgörelsen om en fångväxling gjordes i Moskva i går.

Det är första gången på 15 månader, som parterna i kriget i Ukraina lyckats komma överens om en fångutväxling. Utväxlingen i morgon är den största sedan kriget bröt ut 2014.

Förhandlingarna fördes i Moskva med ryska ortodoxa kyrkans patriark Kirill som medlare.

Kiev har lovat släppa 306 fångar och från de ryskstödda utbrytarna kommer 74 fångar att friges. Fortfarande är parterna oense om det totala antalet krigsfångar.

Ukraina hävdar att de ryskstödda utbrytarna håller minst 168 fångar, men utbrytarna erkänner bara 92 fångar. I Ukraina hålls 368 fångar från utbrytarområdena.

Men Iryna Gerasjenko, som representerar Kiev i Minskförhandlingarna, hävdar att det viktiga var att bryta låsningen när det gäller fångarna. Regeringen kommer fortsätta kräva att alla krigsfångar lämnas tillbaka, kommenterar Gerasjenko.    

Bland fångarna finns inte bara soldater från kriget utan också civila, som gripits för att de misstänkts för samarbete med fiendesidan. De har hållits fångna på ett rättsvidrigt sätt, enligt flera rapporter från människorättsorganisationer som Amnesty och Human Rights Watch