Kreml: Navalnyjs uppmaning till bojkott kan vara olaglig

2:29 min

Den ryska valkommissionen har underkänt oppositionsledaren Alexej Navalnyjs som kandidat i presidentvalet i mars. Navalnyjs svar är nya protester och en bojkott av valet. Men att uppmana till bojkott av presidentvalet kan vara olagligt, enligt en talesman från Kreml.

– Jag lovar er att massor av människor inte kommer gå att rösta utan bojkotta valet om de inte kan rösta på mig, sa den 41 årige advokaten och oppositionsledaren Aleksej Navalnyj vid en utfrågning på centrala valkommissionen.

Navalnyj argumenterande övertygande inför valkommissionen om att inte blockera honom från att ställa upp i presidentvalet och att agera självständigt från makten i Kreml.

Men förgäves, valkommissionen med ordförande Ella Pamfilova i spetsen underkänner Navalnyjs kandidatur, eftersom han är dömd i domstol.

Men Navalnyj har vunnit mot Ryssland i Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg. Domarna har klassats som politiska.

Ella Pamfilova som själv ställde upp som kandidat i presidentvalet 2000 var påtagligt irriterad över oppositionsledaren:

– Jag är ordförande i valkommissionen, jag leder, jag är inte kvinna nu, sa hon i ett hett meningsutbyte där Navalnyj flera gånger påpekat att han och andra ryssar betalar valkommissionens statliga löner att det ska bli rättvisa trovärdiga val.

 – Vi har kompetensen att besluta här, vi är personer med långa CV, det handlar inte om er popularitet, svarade Pamfilova. 

Efter det väntade negativa beskedet från valkommissionen har Navalnyj officiellt manat till bojkott igen. Han har 200 000 frivilliga i tjugotalet ryska städer, som kan mobilisera.

Affärstidningen Vedemosti skriver att Navalnyj är en äkta politisk kandidat, som samlat stöd från hela landet. Men det har också gjort honom till en alltför hotfull motkandidat till den 65 årige Putin. 

Hans talesman Dmitrij Peskov varnar nu Navalnyj, hans bojkott ska utredas eftersom den kan vara olaglig.