Cyberarmé i Vietnam ska stoppa obekväma åsikter

En cyberarmé som består av 10 000 personer har inrättats i Vietnam för att motverka "felaktiga åsikter" på internet. Den kommunistiska enpartistaten har därmed tagit ytterligare ett steg för att tysta de som har negativa åsikter om regimen.

Det var på en konferens, som propagandadepartementet höll igår, som den biträdande chefen för militärens politiska avdelning berättade om den nya styrkan på 10 000 man som går under namnet Force 47. Den är redan igång på flera områden, sa han.

- Varje timme, minut och sekund måste vi vara beredda att förebyggande kämpa mot ett felaktigt synsätt, sa han till lokala medier.

Sedan Nguyễn Xuân Phúc tog över som president i Vietnam för drygt ett och ett halvt år sedan har försöken med att kontrollera internet ökat.

Allt fler bloggare har under de senaste åren dömts till långa fängelsestraff. Den 38-åriga tvåbarnsmamman, bloggaren Mother Mushroom, dömdes för knappt ett halvår sedan till 10 års fängelse för brott mot staten. Hon hade kritiserat regeringens agerande mot det Taiwanesiska företaget Formosa som låg bakom ett giftutsläpp som gjorde att flera ton död fisk flöt upp utanför Vietnams kust.

För en månad sedan dömdes en annan bloggare till sju års fängelse för vad som sades var propaganda mot staten.

Men det sägs också att steget med Force 47 var nödvändigt för att få stopp på cyberattacker mot Vietnam. Sommaren 2016 utsattes både det statliga flygbolaget Vietnam Airlines och flera av landets flygplatser för hackerattacker.

I augusti i år sa presidenten att landet behöver fästa större uppmärksamhet på att kontrollera nyhetssajter och bloggar med dåligt och farligt innehåll. Och det har nu lagts ett förslag om att både Facebook och Googles servrar i framtiden måste finnas i Vietnam. Men det förslaget har väckt en het debatt i nationalförsamlingen och har ännu inte gått igenom. Många i Vietnam, liksom i hela Asien, använder de sociala medierna som plattformar för sina företag.