Fotografen Tuija Lindström har gått bort

Fotografen och konstnären Tuija Lindström är död. I sitt arbete utforskade hon feministiska frågor på ett nyskapande sätt för svensk fotokonst.

Fotografen och konstnären Tuija Lindström har gått bort vid 67 års ålder.
Lindström, född i Finland, räknas som en av de mest inflytelserika personerna inom den svenska fotografin i modern tid och blev dessutom Sveriges första kvinnliga professor i fotografi.

Dödsfallet bekräftas för TT av Lindströms vän Niclas Östlind, kurator och filosofie doktor i fotografi. Östlind kurerade Lindströms stora utställning "Look at us" på Liljevalchs i Stockholm 2004 och beskriver fotografen som en person med "oöverstigligt inflytande" som bröt ned barriärer under det skede när svenskt fotografi blev en del av den samtida konsten.

– Om vi tittar på den scen vi har i dag, där de kvinnliga konstnärerna som arbetar med fotografi hör till de mest inflytelserika, är det i väldigt hög grad Tuija Lindströms gärning, säger han till TT.

Tuija Lindström föddes i Finland 1950 och var verksam i Sverige sedan mitten av 70-talet. I sitt fotografi tog hon sig an teman som landskap, porträtt - särskilt kvinnoporträtt - och nakenstudier. Fotosviten "Kvinnorna vid Tjursjön" från 1991 räknas till hennes mest inflytelserika verk.

Nyheten om Lindströms bortgång skakar om familj och vänner i konstvärlden, bland annat kollegorna Carl Michael von Hausswolff och Channa Bankier som uttrycker sin sorg i sociala medier.

"Denna storslagna fotograf och fantastiska kvinna. Så oändligt sorgligt. Alldeles för tidigt", skriver Bankier på Facebook.