Fortsatt spänt mellan EU och Ryssland

1:45 min

EU:s relationer med Ryssland fortsätter att vara ansträngda samtidigt som EU går en politisk balansgång – inte minst nu under vintern.

Bakgrunden är att den ryska valkommissionen beslöt att oppositionsledaren Aleksej Navalny inte får ställa upp i det ryska presidentvalet, och EU:s utrikeschef har reagerat kritiskt på beslutet.
I ett uttalande står det att man förväntar sig att det råder samma villkor för dom olika kandidaterna.

Uttalandet här från Bryssel efter julhelgens besked från Moskva om att Navalny inte får ställa i presidentvalet i Ryssland i mars för att han tidigare dömts till en villkorlig fängelsedom för förskingring då bara ostraffade personer får delta, spär på dom politiska spänningarna mellan EU och Ryssland.

En talesperson för utrikeschefen Fredrika Mogherini skriver att anklagelser som har en politisk grund inte bör användas för att stoppa kandidater från att delta i politiska sammanhang.

EU förväntar sig därmed att kandidaterna i det ryska presidentvalet, där ju den sittande presidenten Vladimir Putin också ska ställa upp, ges samma förutsättningar att delta i valet.

Den fällande ryska förskingringsdomen mot Navalny har tidigare kritiserats av Europadomstolen för mänskliga rättigheter, vilket också nämns i uttalandet från EU:s utrikestjänst.

Relationerna var redan innan det här uttalandet spända för att inte tala om frostiga när det gäller EU och Ryssland. EU har ju kritiserat Ryssland för en mängd olika beslut som fattats där de senaste åren; annekteringen av ukrainska Krimhalvön, kriget i östra Ukraina och Rysslands stöd för den sittande regimen i Syrien, för att nämna några.

Samtidigt går EU en politisk balansgång – inte minst nu under vinterkylan – eftersom flera av EU:s medlemsländer mer eller mindre är beroende av den ryska gasen för att värma upp medborgares bostäder.

Skulle EU använda kanske ännu hårdare ord mot Ryssland i fallet med presidentkandidaten Navalny, finns det en rädsla för att Ryssland kanske stryper och minskar gasleveranserna till EU-länder och det i sin tur skulle vara förödande för flera medlemsländer och för EU:s sammanhållning, dom 28 länderna emellan.