Fångutväxling tänder hopp i Ukraina

1:25 min

I Ukraina genomförs i dag den största fångutväxlingen sedan kriget bröt ut 2014. Det handlar om 306 fångar från den ukrainska sidan och 74 från utbrytarsidan.

Många av fångarna har inte deltagit i striderna utan är civila, som hållits fångna en längre tid.

– Mammahjärtat bara hoppas att få se honom i dag och hålla honom hårt, jag har inte träffat honom på över två år, säger Zinaida Nirek till ukrainska tv kanalen Hromadske.

Hennes son Vasil har hållits som krigsfånge av de ryskstödda utbrytarna. Hon vågar fortfarande inte säkert tro att han är med bland de 74 som i dag släppts från utbrytarområdet i Donbass. Enligt Ukraina håller utbrytarna totalt 99 krigsfångar.

Under dagen har fångväxlingen pågått vid vägposteringen Majorsk nära Gorlivka, som ligger inne i den så kallade folkrepubliken Donetsk. I staden finns ett av många fängelser där utbrytarna hållit soldater och civila. En av dem som suttit i fängelset och släpps i dag är Igor Koslovskij, professor i religion och historia från Donetsk. Han är en känd förespråkare för ett enat Ukraina och motståndare till den ryskstödda ockupationen.

306 fångar fanns på listan för att släppas tillbaka till utbrytarområdena, men tre av dem ville inte återvända. I kväll möts de ukrainska frisläppta fångarna på flygplatsen Borispol i Kiev.