Ytterligare 138 miljoner borta i Allra

0:53 min

Ytterligare 138 miljoner kronor är borta i fondbolaget Allra. Därmed har över en halv miljard kronor försvunnit från pensionsspararna, enligt en ny granskning.

Patrick Siegbahn har tidigare arbetat som finansanalytiker och driver nu nättjänsten Småspararguiden. Han har granskat Allra ingående.

– Det vi ser är att Allra har gjort ytterligare affärer med spararnas pengar. Och den här gången är det via ett bolag på Malta som de har slussat spararnas pengar ner i sina egna fickor, säger Patrick Siegbahn.

Den summa som oftast har nämnts hittills i samband med Allraskandalen är 242 miljoner kronor, de pengar som enligt Pensionsmyndigheten försvann under 2012 via bolaget Oak Capital.

Under 2015 försvann dels 88 miljoner kronor via Allra i Dubai, dels 138 miljoner kronor via Malta.

Under 2016 försvann 107 miljoner kronor via Allra i Dubai.

De 138 miljoner kronor som gick via Malta under 2015 har inte passerat några externa mellanhänder.

– Den här gången är det ett motsvarande upplägg. Men den här gången är mellanhanden egentligen de själva. Så det finns ingen annan aktör som tjänar pengar på det här. Utan det är rakt ner i deras egna fickor via ett Malta-upplägg, säger Patrick Siegbahn.

På det här sättet har alltså ytterligare 138 miljoner kronor gått från pensionsspararna till nyckelpersonerna i Allra, enligt Patrick Siegbahns granskning.

Sammanlagt har därmed pensionsspararna i Allra mjölkats på över en halv miljard kronor.

De 138 miljoner kronor som Patrick Siegbahn nu har spårat har gått via ett bolag på Malta.

– Det försvinner pengar från spararna och det genereras mycket pengar hos ägarna på Malta. Vi ser att det genereras stora pengar på och vi ser att de här pengarna slussas vidare steg för steg in i de privata bolagen hos Allraföreträdarna, säger Patrick Siegbahn.

Brottsutredningen kring Allra fortsätter.

Ekot har varit kontakt med Allragrundaren Alexander Ernstberger men han vill inte bli intervjuad. I Dagens industri sa han nyligen att inga fel har begåtts.

I höstas satt Alexander Ernstberger häktad i över sju veckor, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

Tidigare har det varit svårare att spåra pengarna i Allra. I det här fallet har det varit mindre komplicerat.

– Det här är fall nummer tre av hur de har mjölkat sina sparare. Och den här gången är det väldigt, väldigt tydligt, säger Patrick Siegbahn.

Texten har uppdaterats med ytterligare information