Romernas historia tar plats på Härjedalens fjällmuseum

0:56 min

I den aktuella utställningen "Spår" på Härjedalens fjällmuseum i Funäsdalen skildras romernas långa men ganska förbisedda historia i Jämtland och Härjedalen.

Beskrivningarna av det kringresande livet i området har hittills varit mycket få. I Sveriges största fotosamling – Jamtlis bildarkiv – finns till exempel bara fem-sex stycken fotografier, bland 9 miljoner, som föreställer romer eller resande.

Fjällmuseets chef Ola Hanneryd vill nu ge dem en tydligare plats på kartan.

– Ett önskemål från min sida har varit att sätta romer och resande på länets karta igen, för där var de en gång. Det här kanske kan bli en inspiration eller en stafettpinne, säger han till P4 Jämtland.

– Just västra Härjedalen är ett område som är väldigt präglat av turism och starka turistnäringar, och det är lätt hänt att berättelsen om sådana områden blir lite tillrättalagd. Det gäller inte bara hur näringarna uttrycker sitt berättande om de här platserna, utan också vad till exempel ett museum som Fjällmuseet berättar. Våra utställningar är väldigt vackra och omtyckta, men de nämner inte saker som upplevs som svåra eller komplicerade. Min tanke är att nu lyfta in den typen av frågeställningar, fortsätter Ola Hanneryd.

Utställningen "Spår" pågår till den sista april på Fjällmuseum i Funäsdalen.