Unga blir entreprenörer i Addis Abeba

1:28 min

Etiopien har haft en stadigt växande ekonomi de senaste tio åren och huvudstaden Addis Abeba är full av unga entreprenörer. Trots att ekonomin backade förra året fortsätter många att testa på livet som egen företagare.

– Det föddes ärligt talat ur ett själviskt behov. Jag jobbade långa dagar på ett stort företag, och upptäckte att jag inte hade några hälsosamma och naturliga snacks när jag blev hungrig, säger Blayne Tesfaye.

Hon är medgrundare till företaget Truluvgranola, som säljer hälsosamma mellanmålssnacks, och startade för ungefär ett år sedan. 

– Det började som en hobby, men sedan upptäckte jag att många andra hade samma problem som jag.

Även om det var läskigt att säga upp sig från sitt jobb, säger hon att det var värt det. Hon flyttade ursprungligen till Addis Abeba från Washington DC, där hon växt upp, för att hon lockades av livsstilen. I motsats till i Washington är alla här inte besatta av att vara arbetsnarkomaner, säger hon. Men att driva eget företag är en utmaning.

– Det uppstår mycket missförstånd mellan olika kontor och myndigheter. Ibland är det till och med svårt att betala skatt. Byråkratin är en stor utmaning, säger Blayne Tesfaye.

Etiopien har haft en tillväxt på runt tio procent de senaste tio åren ungefär, även om ekonomin backade något 2016. Enligt Etiopiens motsvarighet till Statistiska centralbyrån var arbetslösheten bland befolkningen i urbana områden nästan 17 procent förra året, och regeringen har länge uppmuntrat eget företagande och entreprenörskap, särskilt för unga och kvinnor.

Blayne Tesfaye säger att trots de många utmaningarna, är Addis Abeba en inspirerande stad att vara entreprenör i.

– Addis är en intressant plats att vara på just nu. Det finns tonvis med utmaningar och hinder när du först kommer hit, men när du är förbi det finns det massor av möjligheter att påverka. Det borde vara inspirerande och spännande för andra entreprenörer, säger Blayne Tesfaye.