Exfotbollsstjärna blir ny president i Liberia

1:32 min

Fotbollslegendaren George Weah har vunnit presidentvalet i Liberia, rapporterar AFP.

Weah fick 61,5 procent av väljarstödet när nästan alla röster räknats, rapporterar Reuters med hänvisning till valkommissionen.

George Weah besegrar därmed motkandidaten, den nuvarande vicepresidenten Joseph Boakai i den andra omgången av presidentvalet - ett val som senarelades flera veckor efter klagomål om att allt inte gått rätt till i den första omgången.

Redan i går antydde 51-åringen att segern var hans, men det är först nu som flera nyhetsbyråer och officiella siffror bekräftar det.

George Weah är nog mest känd för sin framgångsrika fotbollskarriär i klubbar som Paris Saint-Germain och Milan. Han utsågs även till världens bästa fotbollsspelare 1995.

Weah lämnade idrotten 2003 och engagerade sig i politik i hemlandet. 2005 förlorade han andra omgången i presidentvalet mot Ellen Johnson Sirleaf, den första kvinnliga presidenten i Afrika och fredspristagare.

Men 2014 valdes George Weah till senator och hans seger nu innebär första gången på över 70 år som makten i Liberia lämnas över från en demokratiskt vald president till en annan.

George Weah, som växte upp i en kåkstad utanför Liberias huvudstad Monrovia, har profilerat sig som en outsider, som ska satsa på landets unga. Men stora utmaningar väntar – Liberia tog sig för bara några år sedan ur den svåra ebolaepidemin, och landets ekonomi går på knäna, samtidigt som korruptionen är utbredd. Dessutom lever befolkningen fortfarande med minnen från de ohyggliga inbördeskrigen på 1990-talet och början på 2000-talet.

Samtidigt oroas bedömare av Weahs synbara kopplingar till den tidigare krigsherren och presidenten Charles Taylor. Taylors före detta parti NPP har gått ihop med Weahs CDC och Weahs vicepresidentkandidat är Jewel Howard Taylor, exfru till Taylor. Enligt BBC har hon öppet uttryckt lojalitet med lokala sin förre make och Weah omger sig, enligt lokala medier, med Taylors tidigare nära medarbetare.

Weah och Howard Taylor har förnekat samröre med Taylor, som avtjänar ett 50-årigt fängelsestraff i Storbritannien för vad en internationell domstol i Haag kallat "några av de mest förhatliga brotten i mänsklighetens historia". Hans barnsoldater var ökända för lemlästningar och våldtäkter och han underblåste kriget i grannlandet Sierra Leone i utbyte mot så kallade blodsdiamanter.

Alan White, före detta utredningschef i FN-domstolen som dömde Taylor, har sagt sig ha uppgifter om att Taylor och Weah förhandlat om att få Taylor överförd till Liberia och om att stoppa ytterligare krigsbrottsutredningar. Weah har medgett att de två talats vid men sagt att det bara handlat om att visa den tidigare presidenten respekt.