Egyptisk aktivist stängs av från sociala medier

2:36 min

Den kände och prisbelönte egyptiske journalisten och online-aktivisten Wael Abbas har spärrats på flera sociala medier.

– I tio år har jag dokumenterat regimmotstånd och uppror i Egypten och nu är allt borta, säger Wael Abbas. Twitter har meddelat honom att hans konto suspenderats, inget skäl har angivits och Twitter svarar inte på frågor om enskilda konton.

Wael Abbas är känd för att använda hånfullt och grovt språk mot makthavare, men han har varken uppmanat till våld, eller publicerat rasistiskt eller sexistiskt material.

Däremot var hans twitter- och youtubekonton tidsdokument. Han filmade live-demonstrationer, polisövergrepp och till exempel när han själv blev gripen. Twitter var då ett verktyg för att larma omvärlden om att aktivister råkat illa ut.

– Nu har vi inte den säkerhetsventilen längre, och vi är inte heller viktiga för sociala medier, konstaterar Wael Abbas. Facebook, Youtube och Twitter prioriterar i dag kända artister, presidenter, folk med pengar, trots att det var vi aktivister som gjorde sociala medier berömda, säger han.

Wael Abbas vill inte kommentera de misstankar som finns om att Twitters nya kontor i Förenade Arabemiraten utsatts för påtryckningar från Egyptiska myndigheter.

Wael Abbas konstaterar bara att kontot har upphört och att han har förlorat både sitt arkiv och 350 000 följare – allt från de stora människorättsorganisationerna som Human rights watch och Amnesty till amerikanska senatorer, svenska riksdagsledamöter, BBC och CNN.

Det arkiv som Wael Abbas twitterflöde utgjort påverkar historieskrivningen. Forskaren Sherif Azer, som skriver en avhandling om hur egyptiska cyberaktivister påverkat den nationella diskussionen om mänskliga rättigheter, säger till Ekot att han gått miste om en av sina viktigaste källor när Wael Abbas twitterkonto inte längre finns.