Vargönborna mitt i unikt insamlingsprojekt

1:09 min

Vänersborgs kommun går samman med samman i ett textilinsamlingsprojekt. Totalt berörs 2600 boende i Vargön.

Enligt Wargön innovation återvinns bara 20 procent av alla gamla textilier i Sverige idag, resten bränns. Samtidigt menar dom att det tar upp till 30 tusen liter vatten för att tillverka ett kilo kläder. Nu vill man samla in alla typer av textilier för återvinning. 

– Det är själva sorteringsmomentet av denna insamlingen vi ska testa vi nu ska testa. Vi har hyrt en maskin som känner vad det är för typ av material i textilierna, förklarar Maria Ström på Wargön Inovation. 

Det kan handla om bomull, polyester, ull eller en blandning. Maskinen känner också av vilken typ av färg materialet har. I Vargön sorteras kläderna för att sedan skickas till Göteborg. 

Väl i Göteborg kommer ett annat företag se inom vilka tillverkningsområden de olika sorterade textilmaterialen kan komma till vidare användning. 

– En textil kan återvinnas till så mycket mer än textil. Det kan bli exempelvis en biokomposit eller kanske plast. Gamla tyger är en resurs och inte ett avfall, avslutar Maria Ström. 

Boende i Vargön kommer får en säck tillskickat sig under den kommande veckan. Senast den 13 januari 2018 behöver textilierna stå vid sopkärlet. Därifrån blir det upphämtat av kommunen.