Ryska HD ger tummen ner för Navalnyj

1:24 min

Det ser inte ut att bli något presidentval i vår för den ryska oppositionsledaren Alexej Navalnyj.

 

Rysslands högsta domstol meddelade på lördagen att det var rätt att den ryska valkommissionen underkände Navalnyj som kandidat i vårens presidentval.

Domaren, Nikolai Romanenkov, från ryska högsta domstolen i Moskva läste idag upp domen mot Alexej Navalnyj.

I grund och botten säger den att det var rätt beslut - att Alexj Navalnyj inte ska kunna registrera sig som kandidat i presidentvalet i vår. Alltså det som den ryska valkommissionen meddelade tidigare i veckan. Navalnyj får inte ställa upp eftersom han är dömd för brott.

Det hela handlar om en dom för bedrägeri gällande en skogsfirma i staden Kirov för fyra år sen. Det är en dom som av många ses som ett sätt att hindra Alexej Navalnyj från att delta i det ryska valet i mars.

Den ursprungliga domen har också underkänts av den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg. Den domstolen har också tidigare i år kommit fram till att Ryssland brutit mot Navalnys fri- och rättigheter genom att upplösa hans demonstrationer och gripa honom flera gånger sedan 2012.

– Det var ett väntat beslut, speciellt efter vad valkommissionen sagt när den förnekar Alexej Navalnyj hans rätt att ställa upp som kandidat i presidentvalet. Det är uppenbart att detta är politiskt motiverat, sa Navalnyjs advokat Ivan Zhdanov när han kommenterade domen.

Zhadanov la till att de nu kommer att överklaga domen vidare på alla nivåer och de förbereder en bojkott av presidentvalet eftersom de inte anser att det här har gått rätt till.

Så det ser mörkt ut för oppositionskänslan kring det ryska presidentvalet i mars - ett val som med allra största sannolikhet kommer att vinnas av president Vladimir Putin.

Alexj Navalnyj har uppmanat sina anhängare, som finns i städer över hela Ryssland, att delta i demonstrationer mot valet i slutet av januari.