Två miljoner dokument stulna i it-brottshärva

1:47 min

Två miljoner dokument har stulits i en it-brottshärva där åtal väcktes i höstas, rapporterar SVT. Säkerhetsexperten Dick Malmlund säger att syftet har varit att fiffla i stora upphandlingar.

Säkerhetsexperten Dick Malmlund har arbetat på uppdrag av företag som har drabbats av den här formen av brott.

Han säger att åtalet vid Malmö tingsrätt bara gäller toppen på ett isberg.

– Den här ekonomiska brottsligheten har varit så omfattande så att åklagaren har valt att väcka åtal i, jag vet inte ens om det är 10 procent av det här.

– I övrigt är det nedlagt. Och därför finns det fortfarande aktörer som är på fri fot naturligtvis, säger Dick Malmlund.

Det är SVT som rapporterar att den misstänkta brottslighet som i höstas ledde till åtal om dataintrång vid Malmö tingsrätt också gäller stöld av två miljoner dokument från svenska företag och myndigheter.

Det handlar om interna dokument från myndigheter och företags kundregister. Där finns också mer vardagliga men samtidigt mycket känsliga dokument som familjefoton.

Bland dokumenten finns namn och mejladress till personer inom Försvaret, Trafikverket, Domstolsverket och Regeringskansliet, rapporterar SVT.

Dick Malmlund säger att det ofta handlar om kriminella som fifflar i stora upphandlingar.

Med hjälp av stulna dokument får brottslingar viktig information om företag, så att kan de vinna viktiga upphandlingar på kriminell väg.

– Ett företag lämnar ju ut uppgifter från verksamheten för att få ett anbud som är anpassat. Och det gör att företaget skadas om informationen kommer i händerna på sådana som har andra intressen än att göra en bra upphandling.

– Så det är självklart att jag som företagare inte vill att mina underlag hittas hos kriminella som är inblandade i väldigt grova bedrägerier, säger Dick Malmlund.

Hur utbredd är den här formen av ekonomisk brottslighet?

– Ja, det är det stora temat i dag, kan man säga.

– Gammal, traditionell brottslighet med stölder, rån och häleri håller nästan på att försvinna.

– Det är bara sådan här brottslighet man ägnar sig åt i dag. Det är omfattande på nätet.