Sexbrott mot barn: "Ett jätteproblem"

1:20 min

Sexualbrott mot barn ökar i Sverige och redan genom att skicka ett sms till ett barn med antydningar om sex är en brottslig handling.

– Det är väldigt allvarliga brott det här, säger Jörgen Skarin, chef för den regionala avdelning inom polisen i Region öst som utreder internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn.

Vid årsskiftet skärptes lagen så att det blir straffbart för en vuxen att föreslå för ett barn under 15 år en träff i sexuellt syfte - oavsett om mötet sker eller inte. Straffet kan bli böter eller fängelse i upp till två år.

Men kontakt med barn i sexuellt syfte kan också leda till en rad andra brott:

– Att försöka köpa sex av ett barn kan vara försök till våldtäkt mot barn eller försök till köp av sexuell handling av barn, beroende på hur konversationen gått till och hur långt man kommit i den, hur mycket man bestämt, säger Jörgen Skarin.

Föreningen Novahuset i Linköping, som ger stöd till utsatta, ville ta reda på vad tjejer som använder sex som självskadebeteende kan möta på nätet. Föreningen lade upp en påhittad annons på internet om en 14-årig flicka som ville sälja sex. Närmare 500 män kontaktade flickan. Och polisen reagerar över hur många som svarade:

– När du berättar hur många som svarar på annonserna och visar intresse för att köpa sex av barn under 15 år så visar väl det hur pass omfattande det här är i samhället, säger Jörgen Skarin.

Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att antalet personer som dömts för olika sexualbrott mot barn ökat sedan 2010. Jörgen Skarin igen:

– Det är ett jätteproblem och betydligt större än vad samhället inser.

Vad gör då polisen för att spåra männen som vill ha sex med barn?

– Polisen skulle behöva göra mer, säger Jörgen Skarin.