Tysk AFD-politiker anmäld av polisen

1:41 min

Polisen i Köln har anmält en av högerpopulistiska partiet Alternativ för Tysklands vice ordförande, Beatrix von Storch. Hon misstänks för hets mot folkgrupp.

I en kommentar på Twitter har von Storch i häftiga ordalag kritiserade Köln-polisen för att ha skickat meddelanden till stadens nyårsfirare på arabiska.

Precis som de gjort under flera år, publicerade Köln-polisen också den gångna nyårsnatten meddelanden på sociala medier med förhoppning om glatt firande och uppmaning till respekt och hänsyn och det på flera språk, förutom franska och engelska också arabiska.

Det fick AFD-politikern, och förbundsdagsledamoten, Beatrix von Storch att gå i taket. Med underförstådd syftning på de massiva sexuella övergreppen under nyårsnatten i Köln för två år sedan, skrev hon på twitter: "Vad i helvete är på gång i vårt land? Varför twittrar en officiell polis-sida på arabiska. Tror ni att det ska lugna de barbariska muslimska, gruppvåldtagande manshorderna?"

Därpå följde en anmälan om hets mot folkgrupp från polisen. Det är ett helt normalt förfarande, förklarade Köln-polisens pressansvarige. Finns det misstanke om brott är vi skyldiga att agera.

Twitter stängde ned AFD-ledamotens konto under flera timmar och ett inlägg på hennes Facebook-sida raderades. Från AFD uttryckte flera ledande personer, däribland en av de två gruppledarna Alice Weidel, sympati med sin partikamrat och publicerade liknande utfall mot invandrare på sociala medier.

Det är partiets uttalade strategi att uttrycka sig provocerande för att generera uppmärksamhet. Beatrix von Storch hör till dem som ofta utmärker sig med särkilt grova kommentarer.

I Tyskland trädde vid årsskiftet en ny lag i kraft mot spridning av hets och lögner i sociala medier. Enligt den omstridda lagen ska brottsligt innehåll raderas inom 24 timmar efter att det har anmälts, annars riskerar företagen höga böter.