Hultsfred öppnar flyktingmottagning efter ett års stängning

1:42 min

Flyktingmottagningen i Hultsfreds kommun öppnar återigen på tisdagen efter att nyanlända inte har kunnat få försörjningsstöd på ett helt år.

Kommunen har medvetet brutit mot socialtjänstlagen för att få färre personer att flytta dit.

– Det är klart att det inte har varit bra att ha stängt ett år för de nyanlända, men samtidigt har vi räddat personalen så att de kan jobba kvar, säkrat deras arbetsmiljö, säger Robert Andersson, sektionschef på socialförvaltningen.

– Vi har också skickat budskapet att man kan inte ha hur mycket nyanlända som helst i en kommun och ändå lyckats få upp den frågan på agendan.

Hultfred är en av de kommuner som haft absolut högst inflyttning av nyanlända i förhållande till sin befolkning. Köerna till bostäder, barnomsorg och svenskaundervisning växte.

I december 2016 tog politikerna i Hultsfreds kommuns krisledning beslutet att stänga flyktingmottagningen på socialtjänsten och därmed neka nyanlända försörjningsstöd – ett klart brott mot Socialtjänstlagen.

– Ser man det på lite längre sikt har det gett den effekten att färre har sökt sig till Hultsfred, säger Robert Andersson.

Vad har det fått för konsekvenser för de personer som inte har kunnat få försörjningsstöd?

– De har kunnat få etableringsersättning från arbetsförmedlingen och vi har haft en matkasseutdelning så ingen har gått utan mat. Sedan är det klart att det har försämrat deras möjligheter att komma in i samhället, det är väl uppenbart.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, beslutade om böter på en miljon om kommunen inte började behandla ansökningarna om försörjningsstöd i dag.

Sedan stängningen har det kommit in ansökningar om försörjningsstöd för 450 personer som socialtjänsten nu måste gå igenom, men under tisdagsförmiddagen har det inte kommit fler än vanligt.

– Det har varit som en dag efter helgerna brukar vara. Det är ganska lugnt, säger Robert Andersson.