Presidentkandidat Paavo Väyrynen: Finland ska ut ur eurozonen

6:49 min

Finländarna väljer ny president i slutet av januari. I Sisuradios kandidatserie möter vi alla åtta kandidater. Först ut är EU-kritikern Paavo Väyrynen, som talar för alliansfrihet och en utmarsch ur den europeiska valutaunionen.

På finska: Paavo Väyrynen: Suomi ulos eurosta ja rajatarkastukset takaisin

Det är fjärde gången som Väyrynen ställer upp i presidentvalet. Den här gången med stöd av en medborgarrörelse, eftersom hans tidigare parti Centern inte stöder honom.

Väyrynen har varit aktiv inom politiken i snart 50 år, bland annat som utrikesminister. Hans huvudbudskap i valkampanjen är EU-kritik och alliansfrihet.

– Det innebär att vi inte ska bli medlemmar i Nato och att vi inte godkänner att EU utvecklas till en försvarsallians, vilket skulle ge Finland mer förpliktelser än ett Nato-medlemskap.

– För Finland och Sverige är det vettigt att hålla sig utanför alla krig och konflikter, menar Väyrynen.

Han vill också att Finland lämnar den europeiska valutaunionen.

Att vara med i valutaunionen är ekonomiskt skadligt för oss. Vi har mindre BNP än för tio år sedan. I Sverige har levnadsstandarden ökat med en fjärdedel. Dessutom finns en risk att eurozonen görs till kärnan i en europeisk, överstatlig förbundsstat.

Väyrynen är ute efter invandringskritiska röster. Han anser att Finland har haft en ansvarslös asylpolitik under de senaste åren.

– Gränskontrollerna borde stärkas, precis som Sverige, Danmark och Norge har gjort.

En av dem som stöder Paavo Väyrynen är Raimo Rönkkö.

– Han motsätter sig militäralliansen Nato. Han har stor utrikespolitisk erfarenhet efter flera år som utrikesminister. Det går helt enkelt inte att förbise Paavo, säger Rönkkö.

Förhandsröstning i Sverige den 17 januari

Första omgången i presidentvalet i Finland hålls den 28 januari. Förhandsröstningen för finska medborgare i Sverige pågår den 17-20 januari.

Om ingen av kandidaterna får över hälften av rösterna, blir det en andra omgång den 11 februari. 

Presidentens främsta uppgift är att leda Finlands utrikespolitik tillsammans med regeringen.