Ny studie – forskare ska undersöka konflikten mellan jägare och varg

1:38 min

Vargar kan väcka heta känslor, inte minst hos jägare. Och just konflikten mellan jägare och varg ska nu undersökas i ett stort samarbetsprojekt mellan Norge och Sverige.

Forskare ska studera hur den skandinaviska vargens återkomst påverkar älgstammen och jakten på älg i gränsområdet mellan Norge och Sverige.

– Det kan väl knappast ha undgått någon att det finns en konflikt mellan jägare och varg, att jägarna upplever att vargen tar lite för stor plats och begränsar möjligheterna till jakt på olika sätt, säger vargforskaren Håkan Sand vid Sveriges lantbruksuniversitet och en av forskarna i projektet.

I samband med projektet ska ett nätverk byggas upp mellan forskning och förvaltning på bägge sidor om gränsen.

– Genom att skapa ett nätverk kommer det att leda till bättre förvaltning, vilket i sin tur kommer att dämpa konflikterna.

Projektet går under namnet "grensevilt". Det är Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och norska Högskolen i Innlandet (INN) som har fått mer än 20 miljoner kronor från bland annat EU, med målet att minska gränsbarriärerna för skandinavisk viltförvaltning.

Planen är att Grensevilt ska pågå i tre år från och med nu.

– Nu börjar en uppstart av projektet där vi ska sätta på sändare på både varg järv och älg, så jag kan väl tänka mig att det kommer trilla in resultat från och med 2019, säger Håkan Sand.

Läs mer: vargforskning på SLU, Skandulv.