Mordförsöket på imamen i Strömsund

Utredningen kring mordförsök på imam läggs ned

2:40 min

Mordförsöket på en uzbekisk imam i Jämtland 2012 blev mycket uppmärksammat. Länge misstänktes att den uzbekiska regimen beställt dådet, men nu läggs den utredningen ner.

– Nu har jag uttömt de trådar som jag kan dra i och därför har jag beslutat att lägga ner förundersökningen, säger åklagare Krister Peterson till P3 Dokumentär.

2015 dömdes en uzbekisk man i 40-årsåldern för att, tre år tidigare, ha skjutit en imam i jämtländska Strömsund. Imamen, en politisk flykting från Uzbekistan, fick allvarliga skador efter ett pistolskott mot huvudet och 40-åringen dömdes till livstids fängelse och utvisning i ett mycket uppmärksammat fall där åklagaren pekade ut den uzbekiska regimen som beställare av mordförsöket.

– Vi har ju försökt titta på andra motiv alltså, normalt så är det kärlek, pengar, hämnd, knark, vad som helst som kan utlösa en vilja hos någon att vilja döda någon annan men i det här fallet ser vi inte det, utan det är ett rent beställningsmord, säger Krister Peterson.

Under utredningens gång kom uppgifter fram om en man som gjort flera pengaöverföringar till gärningsmannen i samband med skottet, och han har därför varit häktad i sin frånvaro, misstänkt för anstiftan till mordförsöket på imamen.

Uppgifter har förmedlats från Interpol i Uzbekistan, att den mannen är död sedan mars 2017, och utredningen läggs därför ner. Frågan om regimen i Uzbekistan ligger bakom mordförsöket ser därför ut att bli obesvarad.

– Den officiella versionen är att han är död och jag kan inte påräkna att jag ska kunna påträffa den här personen så därför, tills jag får någon annan information, är förundersökningen nedlagd beträffande honom, säger åklagaren.

Enligt uppgifter ska mannen också ha varit misstänkt för inblandning i mordet av en annan uzbekisk imam i Istanbul 2014.

Imamen har sedan domen mot gärningsmannen vaknat upp ur koman men har fortfarande men efter mordförsöket och vårdas av sin familj på hemlig ort. 

– Han utsattes ju för ett sådant våld ingen egentligen kan överleva av, så det är en väldigt framgångsrikt återhämtning hittills. Han kunde ju likaväl vara borta nu, så att det är väldigt tufft för alla i familjen, säger imamens son David Nazárov.

Hela historien om Mordförsöket på imamen i Strömsund i nya avsnittet av P3 Dokumentär.