P5 STHLM

Adam Pålsson: Ted kämpade hela sitt liv för att vara i ljuset

"Ted hade blivit besviken om filmen hade gottat sig i eländet för att göra kritiker nöjda". Så säger skådespelaren Adam Pålsson som spelar Ted i nya filmen. Gärdestad ville vara i ljuset, menar Pålsson.

På onsdagen gick filmen om Ted Gärdestad, Ted – för kärlekens skull, upp på biograferna.

Ted Gärdestad levde med psykisk ohälsa under stora delar av sitt liv, men fick aldrig någon diagnosticering. För huvudrollsinnehavaren Adam Pålsson var det viktigt att ohälsan inte var ett dominerande inslag i filmen.

– Ted fick kanske inte den hjälp han behövde, det är inte helt lätt att säga vad han led av. Jag fick vara ganska konkret. Ted var tydlig med att han hörde röster och ljud som försökte styra honom. För honom var det så och ifrågasatte man det så kränkte man hans absoluta uppfattning om verkligheten, säger Adam Pålsson till P5 STHLM.

Han ville inte vara i mörkret. Hela hans liv kämpade han för att få vara i ljuset. Ted hade blivit besviken om filmen hade gottat sig i eländet för att göra kritiker nöjda. Han hade föraktat det.

P4:s filmrecensent Björn Jansson tycker att filmen är en ljus skildring av Ted Gärdestads liv – något Adam håller med om. 

Kanske var det så Ted Gärdestad hade velat att filmen om honom såg ut, menar Adam Pålsson. 

– Man ska inte blunda för Teds resa, men man ska inte låta sjukdomen stjäla minnet av Ted.

– Ted sa ofta till Kenneth att han skulle skriva låtar om kärlek. Han tyckte de skulle bidra till ljuset i mörkret. Jag tror han sa så för att han visste något om mörkret som många andra inte känner till.

Sollentunabon Ted Gärdestad levde 1956-1997 och tillsammans med sin bror Kenneth gjorde de flera hits som Sol, vind och vatten, Satellit och Oh, vilken härlig da.