Kalmar

Mamman och forskaren: Styrketräning inte farligt för barn

8:34 min

Det är inte farligt att styrketräna även om man är ung. Bara man gör rätt och inte belastar för mycket, det säger mamman och fysioterapiforskaren Sofia Ryman Augustsson.

– Det som är svårt är maskiner för de är ju anpassade efter vuxna, annars är de lättast att börja i för där kan man anpassa belastningen mycket bättre, säger Sofia Ryman Augustsson, som är sjukgymnast och fysioterapeut och som bland annat har forskat om styrketräning och idrottsskador, framför allt hos flickor, vid Lunds universitet.

Sofia och hennes familj bor sedan ett halvår tillbaka i Kalmar där hon går och tränar på gymmet tillsammans med sin tolvåriga dotter Liv.

På Friskis och svettis i Kalmar träffar P4 Kalmar en annan mamma som också heter Sofia. Hon har med sig sonen Loe, sex år. Han ska få bygga en hinderbana som mamma kan träna i.

– Det är en egen ihopknåpad lösning för att han inte ska sitta och titta på teve när jag tränar, jag tycker det känns lite konstigt, berättar Sofia.

Allt fler barn och unga kommer till gymmen i Kalmar län, både för att träna själva och för att deras föräldrar är måna om sin träning. På TR Motion och hälsa i Västervik har de bland annat planer på att bygga ett rum för barnpassning, och att starta särskilda träningsgrupper för ungdomar i gymmet.