Expert: USA:s frysta militärbistånd driver Pakistan i händerna på Kina

2:30 min

USA fryser sitt militära bistånd till Pakistan på grund av "landets slappa inställning till talibanerna", meddelade amerikanska UD i går. Vita husets politik i regionen driver Pakistan ytterligare i händerna på Kina, befarar Pakistanexperten Sten Widmalm.

– Den får den omedelbara konsekvensen att Pakistan blir än mer beroende av Kina för att kunna upprätthålla sin interna säkerhet och säkerheten mot gränsområdena också, säger Sten Widmalm.

I en aggressiv nyårstweet hävdade Donald Trump att USA gett Pakistan 33 miljarder dollar på 15 år och bara fått lögner och svek tillbaka. I går kom så beskedet från Washington att knappt en miljard dollar i olika årliga militära bistånd dras in tills Pakistan "agerar beslutsamt", gentemot talibanerna och en annan islamistgerilla.

Kritiken mot Pakistan är befogad, menar Uppsalaprofessorn i statsvetenskap Sten Widmalm. Men han tillägger att landets korrupta och extremistinfiltrerade militär inte minst är en produkt av att USA gav stöd under 1980- och 00-talen, medan under 1990-talet Islamabad istället lämnades att bygga allianser med Talibanregimen i Afghanistan.

Amerikanska drönarbombningar, inte alltid avstämda med pakistanska regeringen, tilltog sedan under Barack Obamas styre. Det underminerade demokratiidén i området och drev Pakistan närmare Kina, säger Sten Widman.

Sten Widman efterlyser i stället västliga satsningar på demokratiska institutioner, som utbildning, press och rättsväsende i Pakistan.

– Man ger bara militärt stöd och så vidare. Man bygger inte upp demokratiska institutioner eller infrastrukturen som kan underminera extremistiska våldet i Pakistan. De enda som gör något i det avseendet är Kina, men de är inte intresserade av demokrati.

Trumps politik nu går i linje med USA:s omväxlande engagemang i Pakistan genom åren – ofta bistånd när militärjuntor haft makten i Islamabad men inte när mera civila regeringar styrt. Och det står sig numera slätt gentemot ett stadigt stöd och den pågående megasatsningen från Kina på infrastruktur värd över motsvarande 60 miljarder dollar på några år, säger Sten Widmalm.

– Man har inte bara satsningar på energisektor och sådana saker utan man har även ett långsiktigt geostrategiskt intresse från kinesisk sida så det kommer att vidareutvecklas i högre utsträckning.

Nuzjat Sadiq, ordförande i den pakistanska senatens utrikespolitiska kommitté, beklagade i dag USA:s frysta militärbistånd och sa att det undergräver varaktig fred i regionen.

Sten Widmalm instämmer i hennes kritik.

– Vi kommer få ett accentuerat kallt krig, där skiljelinjen går i precis den här regionen. Då har man alliansen som förstärks mellan Pakistan och Kina och sen har man lite svagare allians mellan Indien och USA å den andra sidan. Vi har redan sett för många krig i den här regionen och både Indien och Pakistan har kärnvapen, säger han.