Fossiler kan ha hittats på Mars

1:21 min

Den obemannade landfarkosten Curiosity kör omkring på planeten Mars och fotograferar dess ytan sedan augusti 2012. De bilder som kommit de senaste dagarna har väckt extra stor uppståndelse bland forskare. Det ser nämligen ut som om det finns fossil på Mars.

Det ser ut som grå maskar, vilande på sandsten. Bilderna är knivskarpa, trots den kraftiga uppförstoringen. Men det är inga maskar och ingen sandsten.

Kanske är det fossil, millimetertjocka och som mest fem millimeter långa. Forskarna på NASA la in backen på Curiosity när de såg de första bilderna och begärde att få fler bilder och i färg.

I nättidningen Space.com citerar kolumnisten Leonard Davis den brittiske forskaren Barry DiGregorio, som säger att det Curiosity fotograferat liknar fossil från den geologisk perioden Ordovicium, som han sett här på Jorden. De är närmare 500 miljoner år gamla.

Nu har Curiosity, som inte bara är en duktig fotograf, utan också förfogar över ett litet laboratorium, tagit prover på de eventuella fossilerna. Det gäller för det första att ta reda på om det är biologisk fossil eller geologisk, alltså om det är fossil efter levande organismer eller ej. För det kan ju också vara rester av en meteorit eller orsakat av vatten eller salter i själva bergarten.

Nu hoppas NASA att Curiosity ska hitta fler av dessa eventuella fossiler på sin vandring upp för branten av en jättelik krater. Jakten på bevis för att liv finns eller funnits på Mars fortsätter.