Nya diagnosen för dataspelsberoende väntas ge fler bättre hjälp

1:24 min

Data- och tv-spelsberoende kommer i år att erkännas som en sjukdom av världshälsoorganisationen WHO, meddelade en talesperson för FN-organet på fredagen. Det kommer i sin tur leda till att kunskapen tvingas bli bättre.

– Fler kommer få bättre rättigheter till hjälp, säger psykologen Oskar Foldevi.

Diagnosen, som Världshälsoorganisationen kallar för "gaming disorder", eller spelstörning på svenska, kommer att ingå i den nästa upplagan av WHO:s klassificeringssystem för sjukdomar som kommer i juni i år. 

En av dem som välkomnar beskedet är Oskar Foldevi, legitimerad psykolog som specialiserat sig på området. Han driver en privat klinik som tar emot personer som har problem med data- och tv-spelande.

– Det bör göra att man får mer fokus på det här, att fler personer som har problem får bättre rättigheter till hjälp, och får bättre hjälp än vad som har varit fallet innan, säger Oskar Foldevi.

Den preliminära definitionen är enligt WHO att en person ska ha en nedsatt förmåga att kontrollera sitt spelande, att det får ökad prioritet över andra intressen och delar av livet samt att spelandet fortsätter trots negativa konsekvenser. Men psykologen Oskar Foldevi menar att beslutet också är kontroversiellt.

– Många forskare är negativa till att man klassificerar det och sätter en diagnos på det här nu, många tycker att man inte är redo för det.

Varför då?

– Till exempel menar de att vi ännu inte vet vad som ska krävas för att det ska vara en diagnos, vad innebär ett problematiskt spelande eller en spelstörning i förhållande till allt annat spelande – var ska gränsen gå?

Hur många som lider av problemet är enligt psykologen Oskar Foldevi osäkert. Han säger att större Europeiska studier har visat att det kan röra sig om 1-2 procent av den unga befolkningen som är drabbade. Han hoppas att WHO:s erkännande kommer leda till mer kunskap och forskning om problemet.

– Många av dem som söker sig till min klinik har först försökt få hjälp någon annanstans, hos en vårdcentral eller skolsköterskan till exempel. Nästan alla säger att kunskapen om det här är väldigt dålig. Nu när WHO uppmärksammar det här kommer kunskapen i Sverige tvingas bli bättre, säger Oskar Foldevi.