Äldre kvinnor mer intresserade att lära sig om internet

1:55 min

Äldre kvinnor är mer intresserade att lära sig om internet och sociala medier än äldre män. Det visar ett forskningsprojekt som gjorts vid tre universitet och högskolor.

– I många fall är män åtminstone utåt sätt bekväma med att inte hänga med i det digitala samhället, säger Ulli Samuelsson, lektor i pedagogik vid Högskolan i Jönköping.

Ekot har tidigare berättat om forskningsprojektet vid Lunds Universitet, Högskolan i Jönköping och Linnéuniversitet i Växjö som visar att runt 20 procent av alla mellan 65 och 85 år helt saknar apparater som gör det möjligt att använda internet.

Och det är flest män som står helt utanför internetsamhället, säger Ulli Samuelsson som varit med och intervjuat de äldre.

– Det är de som mindre ofta går på kurs och köper den digitala tekniken, medan vi upplever att kvinnorna ligger längre fram och är mer öppet nyfikna inom det här området.

Seniornet är en av Sveriges största föreningar som hjälper äldre att lära sig mer om nätet. 60 procent av deras medlemmar är kvinnor, enligt Rita Dubbelman som är kanslist, och när det gäller deltagandet på kurserna är det ofta en man på fyra kvinnor.

Lasse och Roland sitter i cafeterian på biblioteket i Jönköping. De använder internet men brukar ändå gå till biblioteket och för att läsa papperstidningar och träffa lite folk. Nu funderar de på varför inte fler äldre män använder internet.

– Kvinnor är lite mer socialt intresserade.

– Resultat från matcher och vissa andra saker, den formen av internet borde tilltala män, så för mig är det lite förvånande.

– Vi får hoppas att männen helt enkelt tar sig i kragen. Annars är ju risken att många män kan bli helt isolerade.