Taiwan protesterar över nya kinesiska flygrutter

2:12 min

Nya kinesiska flygrutter över Taiwansundet har lett till en officiell protest från Taiwan, som ser de nya flygrutterna som ett led i en utveckling där Kina tränger sig närmare Taiwan militärt.

Taiwan protesterar mot att den kinesiska luftfartsmyndigheten meddelat att kinesiska lastflygplan från och med i torsdags denna vecka har tillåtits att flyga en omtvistad flygrutt genom Taiwansundet, nära den taiwanesiska militärens övningsområden.

Taiwans president Tsai Ing-wen skrev i ett twittermeddelande i fredags att Kinas agerande kan destabilisera regionen.

Den taiwanesiska myndigheten för kontakter med Kina har framfört en officiell protest.

– Vi anser att Kinas enväldiga beslut är oacceptabelt, sade Taiwans vice transportminister.

På den kinesiska sidan svarade den ansvariga myndighetspersonen för taiwanfrågor, Ma Xiaoguang, på kritiken med att uppmana den taiwanesiska sidan att "inta en korrekt attityd", enligt tidningen China Times.

Den kontroversiella så kallade flygrutt M503 och tre sidorutter har varit aktuella sedan 2015, då Taiwan styrdes av den kinavänliga presidenten Ma Ying-jeou.

Redan då tog Kina sig rätten att använda rutten i begränsad omfattning, men gick med på att förhandla med Taiwan om användning i större skala.
Efter att Taiwan valde den mer kinakritiska president Tsai Ing-wen 2016 har Kina avbrutit den officiella kontakten med Taiwan och anser sig inte bundet av tidigare löften om förhandlingar.

Taiwan bröt sig loss från Kina redan på 40-talet efter det kinesiska inbördeskriget. Men i det kinesiska kommunistpartiets retorik anses det nu demokratiska Taiwan vara en kinesisk provins som ska återförenas med det så kallade "fäderneslandet".

Samtidigt som Kina öppnat för användning av de nya civila flygrutterna nära Taiwan har den militära närvaron i området också ökat. För drygt ett år sedan gick ett den kinesiska flottan med ett hangarfartyg för första gången ut i Stilla Havet runt Taiwan. Under 2017 har också det kinesiska flygvapnet markerat genom att öva nära Taiwan.

Den taiwanesiska regeringen planerar nu att öka sin försvarsbudget. Ön har också en försvarsöverenskommelse med USA.