Brinnande oljetanker kan explodera

2:06 min

Giftig rök och dåligt väder hindrar räddningsinsatser till den brinnande iranska oljetankern Sanchi knappt 30 mil utanför Shanghais kust. Alla 32 besättningsmän ombord har dött eller saknas.

Trots en internationell räddningsstyrka har bara en oidentifierad kropp hittills bärgats efter olyckan.

– Vädret har varit mycket ogynnsamt, men den kinesiska regeringen fortsätter att fästa största uppmärksamhet vid räddningsarbetet, sade det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Lu Kang vid en presskonferens idag.

Branden som rasar kring oljetanken på havet knappt 30 mil utanför Shanghais kust har försvårat räddningen av de 32 besättningsmännen, enligt kinesiska transportmyndigheter.

Den iranska oljetankern Sanchi lämnade Iran i december och var på väg till Sydkorea med sin last av 136 000 ton lätt råolja då den krockade med en kinesisk båt lastad med spannmål. Hela den kinesiska besättningen räddades

Ett flertal kinesiska skepp söker fortfarande efter oljetankerns 32 besättningsmän som kommer från Iran och Bangladesh. Samtliga har dött eller saknas. Också flygplan från den amerikanska basen Okinawa samt ett sydkoreanskt fartyg har deltagit i räddningsarbetet.

Den lätta råoljan som transporterades är lättflyktig och sprider sig i luft och vatten, vilket gör att oljespillet inte liknar vanlig råolja som ofta driver in och kletar ner sjöfåglar och stränder. Men trots att den lätta råoljan kan vara både färg- och doftlös är den giftig.

Organisationen Greenpeace i Peking uttrycker oro för att olyckan ska orsaka skador på miljön och varnar i ett pressmeddelande idag för att Sanchi-olyckan kan utvecklas till den allvarligaste sedan tankern ABT Summer spillde olja utanför Angolas kust 1991.

Sjösäkerhetsmyndigheten i Shanghai varnar fartyg för att komma inom tio sjömils radie från den brinnande oljetankern Sanchi.