Årets Studiorävar utsedda

Musikerförbundets hederspris Studioräven tilldelas i år gitarristen Lasse Wellander och medlemmarna i sånggruppen Dolls.

Valet av körsångarna Annica Risberg, Kerstin Bagge och Kerstin Dahl i Dolls motiveras bland annat med att de "med sin unika klang bidrog /.../till soundet hos en stor del av 1970-talets artister, både på skiva, på scen och vid tv-produktioner" och att de "med sina samstämda röster lyfte /.../ många sångare till nya höjder".

Valet av gitarristen Lasse Wellander motiveras bland annat med att hans feta och fylliga ton "med tydlig blueskaraktär" och att "hans karakteristiska ton har betytt mycket för Abbas speciella sound. Wellander började spela med Abba 1974 och under de kommande åren medverkade han på de flesta av Abbas produktioner, både live och på skiva."

Priset är en litografi av Lasse Åberg och 50 000 kr var.

Studioräven tilldelas musiker som utmärkt sig i inspelningsstudion, "både instrumentalt och med sin förmåga att inspirera och vinna uppskattning hos kollegerna". I juryn sitter studioveteranerna Monica Dominique, Stefan Brolund, Ulf Andersson och Janne Schaffer.