Socialsekreterare säger upp sig när roboten tar över deras arbetsuppgifter

2:02 min

Många socialsekreterare i Kungsbacka säger upp sig när en robot om några månader ska ta över arbetsuppgifter i kommunen. 12 av 16 socialsekreterare slutar i protest. Kristina Karlstrand är en av dem.

– Den största anledningen till att jag sa upp mig är att jag är rädd för att kommuninvånarna inte ska få den hjälp de behöver. Jag har svårt att tro att en robot klarar av att göra individuella bedömningar, säger Kristina Karlstrand.

Trots skarpa protester och massuppsägningar ska en robot – en algoritm – från och med maj i år ta hand om ansökningarna om försörjningsstöd i Kungsbacka.

Processen kommer att bli helt automatiserad.
 
Projektledaren Staffan Hallström menar att förändringen är nödvändig.

– Dessutom så tror jag att rent kvalitetsmässigt så kommer det blir en högre kvalitet efter det att man har automatiserat, säger han.

Idén med en robot som tar hand om handläggningen startade i Trelleborg. Där lägger mänskliga handläggare idag sin tid på att hjälpa folk i jobb. Och 2017 slog Trelleborg rekord: 450 trelleborgare gick från bidrag till jobb – och kommunen har sparat in nästan fem miljoner i bidrag. 

– Det känns fantastiskt, säger enhetschef Patrik Möllerström.

– Det är att göra kommunens ekonomi bättre, se till att folk har ett arbete att gå till och dessutom se till att näringslivet kan växa. Det är en win-win-win-situation.

Men trots fina resultat – protester och kritik mot robotar och algoritmer som tar över fler och fler arbetsuppgifter i samhället kommer vi se mer av, säger framtidsforskaren Anders Ekholm på Institutet för Framtidsstudier, som i grunden är positiv till robotarna.

– Kanske blev man inte socialsekreterare för att man skulle sitta och vända papper, utan för att hjälpa folk.

– Så många kommer att vara nöjda med det här. Men det är också alltid så att när man gör stora förändringar så kommer många att bli arga, säger Anders Ekholm.

Den så kallade Trelleborgsmodellen – där bidragsroboten är en del – ska nu införas i 14 svenska kommuner.