Nya turistrekord på Island

5:37 min
  • På Island växer turismen så snabbt att det upplevs som ett hot mot landets unika, känsliga natur.
  • På bara sex år har antalet utländska turister på Island blivit nästan fem gånger fler, och den nya regeringen letar nu nya sätt att beskatta turisterna.
  • Hör reportage av Jens Möller.

Sveriges Radios Islandskorrespondent har sett en knölval och träffat många turister på valsafari utanför Reykjavik.

– Det är mitt absolut första besök på Island. Det är helt häpnadsväckande, att ha möjlighet att se valar, glaciärer och åka snöskoter. Jag vet inte någon annan plats som den här, det är helt unikt, säger turisten Marcia Brickwood.

2017 kom långt över 2 miljoner utländska turister till Island med 340 000 invånare. Det blir i genomsnitt ungefär sju turister per islänning, vilket är nästan fem gånger fler än sju år tidigare.

– Ökningen är otrolig, säger Islands turistminister, Þórdís Kolbrún Gylfadóttir.

Den ökande turismen har betytt mycket för Islands ekonomiska återhämtning efter den väldiga bankkraschen 2010. Fast landet har inte hunnit bygga ut infrastrukturen i takt med den mycket snabba utvecklingen inom turismen.

Nya statliga intäkter från turismen behövs för att bekosta infrastruktur och åtgärder för att bevara Islands vackra men känsliga natur. Regeringen vill nu utreda bland annat ett slags inträdesskatt till landet. Om det blir verklighet skulle varje utlänning tvingas betala motsvarande kanske en eller två svenska hundralappar i samband med köpet av en biljett till Island.

– Vi har en känslig och unik natur som vi måste skydda. Jag tror att turister gärna skulle betala en liten summa för att säkerställa att de kan se och upptäcka naturen på ett hållbart sätt, säger turistministern.