Kraftig ökning av asylsökande i Frankrike

1:14 min

Medan antalet asylsökande sjönk rejält i Sverige förra året, så såg Frankrike en helt annan utveckling – antalet ansökningar ökade med 17 procent och för första gången registrerades över 100 000 asylsökande på ett år.

Franska radiokanalen Europe 1 rapporterar liksom alla andra om att Frankrike förra året för första gången tog emot över 100 000 asylsökande. Frankrike är därmed näst efter Tyskland det land som tog emot flest i Europa, inte i förhållande till sin befolkning men i absoluta tal.

En kraftig ökning märktes av personer från Albanien, men eftersom det betraktas som ett säkert land är det också färre som får bifall och får stanna än tidigare. Andra länder varifrån de asylsökande kom var Afghanistan, Sudan, Guinea och många kom också från Västafrika via Libyen och Medelhavet.

Syrierna var däremot färre. Och en del kom från Tyskland, där de fått avslag och hoppas nu i stället på Frankrike.

Inrikesministern Gérard Collomb sa i en radiointervju före jul att läget i Paris med alltfler asylsökande börjar bli explosivt och siffrorna för förra året kommer samtidigt som president Macron och hans regering mycket snart lägger fram ett förslag om en skärpt migrationslagstiftning i Frankrike med snabbare behandling av asylansökningarna och effektivare deportation av de som fått nej.

Kritiken hörs redan.

– President Macron - valdes ni för att införa Nationella Frontens och Marine Le Pen migrationspolitik, undrar till exempel Jean Merkaert i en krönika på kristna radiokanalen RCF och menar att Macron står för betydligt mer kontroll och avskräckning än tidigare franska presidenter.