Fransk intresseorganisation: Feminister och antirasister vill censurera för ofta

2:03 min

Feministiska och antirasistiska grupper ropar alltför ofta på censur. Det hävdar det franska Observatoriet för fritt skapande, l'Observatoire de la liberté de création.

Häromdagen publicerade Observatoriet ett öppet brev med en vädjan till landets kulturminister om att stödja kulturarbetarna i kampen mot censurförsök. Före nyår blev det bråk om en affisch för en fantasy-film-festival på den franska ön La Réunion. Affischen visade ett tvillingpar med svartmålade ansikten, röda läppar, nakna överkroppar, och rufsiga fågelbon till hår.

Ingredienser, som är utmärkande för den rasistiska Black-face-stereotypen. Det anser CRAN, som är en förening som samlar ett 60-tal föreningar som företräder färgade invånares intressen i Frankrike.

CRAN hotade festivalledningen med en stämning.

Direktören för festivalen, Aurélie Mengin, försvarade sig med att affischen är ett konstnärligt verk, och att hon knappast kan anklagas för rasism, eftersom hennes egen mamma är svart, men bytte ändå ut affischen. Den nya visar istället Aurélie Mengin med ett censur-plåster för munnen.

Några veckor tidigare hade det blivit stort bråk kring filminstitutionen Cinémathèque Francaise, som organiserade en retrospektiv festival över Roman Polanskis filmer. Det var bara några veckor efter att Weinstein-affären hade uppdagats, och Polanski hade just anklagats för sexuella övergrepp från nytt håll.

Flera feministiska grupper hävdade att det inte går att skilja på konstnären bakom ett verk och den människa som han eller hon är i verkliga livet. Och ville stoppa evenemanget.

Ja, det här är bara två av många exempel på nya censurkrav i Frankrike, hävdar det så kallade Observatoriet för det fria skapandet. Observatoriet bildades för femton år sedan i protest mot censur-krav, som då framförallt kom från konservativt håll.

Nu är det allt vanligare att kraven istället kommer från feministiska och antirasistiska grupper, hävdar Observatoriet. Och vädjar nu i ett öppet brev till Kulturministern Françoise Nyssen, om stöd i kampen mot olika former av censur.